Εκτίναξη χρήσης κοκαΐνης στην Ευρώπη

Εκτίναξη χρήσης κοκαΐνης στην Ευρώπη

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της χρήσης της κοκαΐνης, που συνοδεύεται με «εκτίναξη» των ποσοτήτων της συγκεκριμένης ουσίας που εισάγονται, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Οσον αφορά τις άλλες ναρκωτικές ουσίες, η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι το σημαντικότερο κέντρο παραγωγής του «έκσταση» και των αμφεταμινών, ενώ συνεχίζεται και η αυξητική τάση της χρήσης των ουσιών αυτών που παρατηρείται την τελευταία 15ετία. H κάνναβη παραμένει με διαφορά η παράνομη ουσία που χρησιμοποιείται πιο συχνά στην Ευρώπη.

Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα της Εκθεσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), για το 2005, την οποία παρουσίασε χθες ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών. Σημειώνεται ότι η φετινή έκθεση περιλαμβάνει στοιχεία από τα 25 κράτη-μέλη της E.E., τη Νορβηγία και τις τρεις υποψήφιες για ένταξη χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία). Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην έκθεση:

ΒΠερίπου 9 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν δοκιμάσει κοκαΐνη κάποια στιγμή της ζωής τους και πιθανολογείται ότι περίπου 3,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έκαναν χρήση του τελευταίους 12 μήνες, ενώ περίπου 1,5 εκατομμύριο (0,5% του συνόλου των ενηλίκων) χαρακτηρίζονται ενεργοί χρήστες, καθώς έκαναν χρήση της ουσίας τον τελευταίο μήνα. H επικράτηση της χρήσης κοκαΐνης διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα, με τα μεγαλύτερα ποσοστά χρήσης να αναφέρονται στην Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εκτιμάται ότι οι νεαροί ενήλικες που χρησιμοποίησαν κοκαΐνη κατά το τελευταίο έτος ξεπερνούν το 4%. Το ποσοστό αυτό προσεγγίζει το αντίστοιχο των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι από το 1990 έως σήμερα παρατηρείται μία σταθερή αύξηση της χρήσης της κοκαΐνης σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

-Περισσότεροι από 90 τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές το 2003, ποσότητα που είναι σχεδόν διπλάσια έναντι του 2002 (είχαν κατασχεθεί 47 τόνοι κοκαΐνης) γεγονός που υποδηλώνει ότι η Ευρώπη έχει μεταβληθεί σε σημαντική αγορά για τη συγκεκριμένη ουσία. O κύριος όγκος της κοκαΐνης εισέρχεται στην E.E. μέσω της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Ολλανδίας. Επιπλέον, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οι παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών στις χώρες της Ευρώπης -πλην της Γερμανίας- που αφορούν στην κοκαΐνη έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία 15ετία.

-Περίπου μία στις δέκα αιτήσεις για θεραπεία απεξάρτησης στην Ευρώπη αφορά την κοκαΐνη. Οι θάνατοι που συνδέονται με τη χρήση κοκαΐνης αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα που σύμφωνα με τους ειδικούς καταγράφεται ελλιπώς και εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη ουσία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε ένα στους δέκα θανάτους από ναρκωτικά.

-Η Ευρώπη παραμένει το σημαντικότερο κέντρο παραγωγής της ουσίας «έκσταση» σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, η παγκόσμια παραγωγή και οι κατασχέσεις αμφεταμινών εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην Ευρώπη. Οσον αφορά τη χρήση των ουσιών αυτών, «έκσταση» έχει δοκιμάσει περίπου το 6,5% – 10,2% του ενήλικου πληθυσμού με τις Τσεχία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο να εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά επικράτησης. Αντίστοιχα, το 0,1% έως 10% των Ευρωπαίων έχουν κάνει χρήση αμφεταμινών τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Οι έρευνες καταδεικνύουν μια αύξηση στη χρήση των αμφεταμινών και του «έκσταση» στις περισσότερες χώρες με εξαίρεση τη Γερμανία και την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές χώρες η χρήση «έκσταση» έχει ξεπεράσει τη χρήση αμφεταμινών που έως τώρα χρησιμοποιούντο συχνότερα μετά την κάνναβη.

-Το ΕΚΠΝΤ εκτιμά ότι περισσότεροι από 62 εκατομμύρια Ευρωπαίοι (ποσοστό άνω του 20% του συνόλου των ενηλίκων) έχουν δοκιμάσει κάποια στιγμή στη ζωή τους κάνναβη, ενώ περίπου 20 εκατομμύρια έκαναν χρήση τον τελευταίο χρόνο. Περίπου 9,5 εκατομμύρια χαρακτηρίζονται ενεργοί χρήστες και 3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κάνουν καθημερινή χρήση κάνναβης.

-Τέλος, στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια αύξηση της «πειραματικής» χρήσης των φυσικών παραισθησιογόνων, π.χ. «μαγικών μανιταριών». Μάλιστα το 2003, η χρήση των «μαγικών μανιταριών» κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με τη χρήση του «έκσταση» στην Τσεχία, στη Δανία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία, στην Αυστρία και στην Πολωνία, ενώ την ξεπέρασε στο Βέλγιο, στη Γερμανία και στη Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή