Εκπαιδευτικό συλλαλητήριο το Σάββατο

Εκπαιδευτικό συλλαλητήριο το Σάββατο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου (12.00, συγκέντρωση στα Προπύλαια) και συμμετοχή στην 24ωρη απεργία των ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου αποφάσισαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, αντιδρώντας στον περιορισμό των κονδυλίων για την εκπαίδευση στον προϋπολογισμό του 2006.

Χθες, εκπρόσωποι της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ και της ΠΟΣΔΕΠ (Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών) εκτίμησαν ότι το επόμενο έτος θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα λόγω της υποχρηματοδότησης. Χαρακτηριστικά, οι κρατικές δαπάνες για την Παιδεία κινούνται πτωτικά από 3,61% του ΑΕΠ το 2004, σε 3,58% του ΑΕΠ το 2005 και 3,52% το 2006. Τα ποσοστά αυτά κατατάσσουν την Ελλάδα στην τελευταία θέση της E.E., με τον μέσο όρο των 25 κρατών να φθάνει στο 5,3% του ΑΕΠ (5% για τα 12 μέλη της Ευρωζώνης) και χαμηλότερα και από τον μέσο όρο των 10 νέων μελών της E.E. (στο 5,8%). Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες στην «K» ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Δημήτρης Μπράτης, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ακόμη υπάρχουν ελλείψεις περίπου 3.400 εκπαιδευτικών (περί τα 2.000 κενά σε τάξεις υποδοχής και ολοήμερα για την πρωτοβάθμια και 1.400 κενές θέσεις στη δευτεροβάθμια) ενώ το 2006 οι ανάγκες σε προσωπικό θα καλυφθούν με υπερωρίες και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς.

Χαρακτηριστικά, αυξήθηκε κατά 132% το κονδύλι για ωρομίσθιους – υπερωρίες, ενώ μειώθηκε (κατά 5 εκατ. ευρώ) το κονδύλι για διορισμούς αναπληρωτών. Ταυτόχρονα, προβλέπεται αύξηση 2,5% στους μισθούς, ενώ δεν υπάρχει… ελπίδα για το επίδομα των 103 ευρώ. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ κ. Ιωάννης Μαΐστρος ανέφερε στην «K» ότι ήδη για φέτος ζητήθηκαν 50 εκατ. ευρώ επιπλέον και δόθηκαν 15 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα ελλείμματα των ιδρυμάτων να μεταφερθούν στο 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή