Γαϊτανάκι με τη λυματολάσπη

Γαϊτανάκι με τη λυματολάσπη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροφή για ακόμα περισσότερα σενάρια, σχετικά με τα συμφέροντα που «παίζονται» γύρω από τη λυματολάσπη έδωσε χθες η μια από τις τρεις εταιρείες που φέρονται ως επικρατέστερες για τη διαχείρισή της. H εταιρεία, που προτείνει τη μεταφορά της Αττικής λυματολάσπης στο Σουδάν, αποκλείει… το ενδεχόμενο ύπαρξης οικολογικού κινήματος στην αφρικανική χώρα και αποδίδει σε πιέσεις Ελλήνων επιχειρηματιών τις όποιες αντιδράσεις.

Διαψεύδουν το Αλ Τζαζίρα

Η εταιρεία Edil Hellas πραγματοποίησε χθες συνέντευξη τύπου από κοινού με τον «Οργανισμό Πολιτειακής Προστασίας Πυρηνικών και Τοξικών Αποβλήτων» (ΟΠΠΠΤΑ) και το εργαστήριο Γεωργίας του τμήματος Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι εκπρόσωποι του ΟΠΠΠΤΑ και της Edit Hellas, κ. Γιώργος Αλεξάκης και Ιωάννης Σπύρου υπεραμύνθηκαν της πρότασης που υπέβαλαν στην ΕΥΔΑΠ «σε συνεργασία με επιφανείς Σουδανούς επιχειρηματίες». Υποστήριξαν ότι θα εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και πως δεν θα υπάρξει κίνδυνος ατυχήματος, καθώς η λάσπη θα φορτωθεί σε αεροστεγείς σάκους που δεν έχουν διαρροές ακόμα κι αν βρεθούν στη θάλασσα. Επιβεβαίωσαν δε το ρεπορτάζ της «K», σύμφωνα με το οποίο η λάσπη θα μεταφέρεται στο Σουδάν σε μονάδα της αμερικανικής εταιρείας CPMC (την οποία κατά δήλωσή του «εκπροσωπεί τεχνολογικά» στην Ελλάδα ο ΟΠΠΠΤΑ), όπου θα απομακρύνονται τα βαρέα μέταλλα. Στη συνέχεια, όπως εξήγησε ο κ. Παν. Ευθυμιάδης, διευθυντής του εργαστηρίου Γεωργίας, θα γίνεται ανάμειξη της λυματολάσπης με άμμο (αναλογία 1:4), δημιουργώντας ένα είδος εδάφους κατάλληλο για την ανάπτυξη φυτών. Σύμφωνα με την πρόταση της Edil, η μέθοδος πρόκειται να εφαρμοστεί στην περιοχή του αεροδρομίου του Χαρτούμ.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας διέψευσαν την ανταπόκριση του Αλ Τζαζίρα (που αναδημοσίευσε χθες η «K»), περί άγνοιας της σουδανικής κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σχετική έγκριση του υπουργού Γεωργίας. Επίσης καταφέρθηκαν με βαρείς χαρακτηρισμούς ενάντια στις οικολογικές οργανώσεις και ειδικά την Greenpeace, «που αντιδρούν για να καλύψουν υπαρξιακά κενά ή οικονομικά συμφέροντα».

Η σχέση με την ΕΥΔΑΠ

Αυτό που δεν διευκρινίστηκε απόλυτα είναι η σχέση της Edil με την ΕΥΔΑΠ. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας υποστήριξαν ότι δεν έχει ακόμα υπογραφεί σύμβαση. Ωστόσο όταν ρωτήθηκαν γιατί στις αιτήσεις αδειοδότησης αναφέρεται συγκεκριμένη ημερομηνία φόρτωσης (18 Νοεμβρίου) απέφυγαν να απαντήσουν. H Edil φέρεται να είναι ανάμεσα στις τρεις επικρατέστερες εταιρείες, με το ΥΠΕΧΩΔΕ να επιμένει ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Στην υπόθεση ετοιμάζεται, πάντως, να παρέμβει το Ευρωκοινοβούλιο. Χθες η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωβουλής κάλεσε εκτάκτως τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Σταύρο Δήμα. Αφορμή, «τα σοβαρά προβλήματα εφαρμογής της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ελλάδα», που διαπιστώθηκαν στην πρόσφατη επίσκεψη της αντιπροσωπείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή