Πάμε στοίχημα ότι θα μακροημερεύσουμε;

Πάμε στοίχημα ότι θα μακροημερεύσουμε;

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H υγιεινή διατροφή, το φυσιολογικό σωματικό βάρος, η αποχή από το κάπνισμα και τα φυσιολογικά επίπεδα χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης είναι τα βασικά συστατικά για το «ελιξήριο» της ζωής. Σύμφωνα με τους καρδιολόγους, η πιθανότητα να γιορτάσει ένα άτομο ηλικίας 40-50 ετών τα 85α γενέθλιά του αυξάνεται σημαντικά εάν ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής και ρυθμίζει τους παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οπως τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 9ο Διεθνές Συμπόσιο Αθηροσκλήρωσης και Συναφών Παραγόντων Κινδύνου που θα διεξαχθεί στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο, ο καθηγητής Καρδιολογίας και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας κ. Παύλος Τούτουζας και ο διευθυντής του κρατικού Καρδιολογικού Τμήματος του Ιπποκρατείου Αθηνών κ. Ιωάννης Καλλικάζαρος, το 20% των εκτάκτων εισαγωγών στο νοσοκομείο λόγω εμφράγματος του μυοκαρδίου και το 30% της συνολικής θνητότητας λόγω αρτηριακής αθηροσκλήρωσης, αφορά άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών. Επιπλέον, από στεφανιαία νόσο πάσχουν περίπου το 22% των ανδρών και το 12% των γυναικών αυτής της ηλικίας. Ερευνες έχουν καταδείξει ότι οι άνδρες ηλικίας 40-50 ετών έχουν μόλις 2% πιθανότητες να ξεπεράσουν την ηλικία των 85 ετών εάν έχουν τέσσερις ή και περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (παχυσαρκία, κάπνισμα, υπέρταση, χοληστερίνη, καθιστική ζωή κ. α.). Αντίθετα εάν δεν υπάρχει κανένας παράγοντας κινδύνου οι πιθανότητες ανέρχονται στο 37%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις γυναίκες είναι 14% και 65%.

Επιπλέον, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ηλικίας 40-50 ετών, δεν φθάνουν την ηλικία των 85 εάν δεν ρυθμίσουν το σάκχαρό τους, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με όσους πάσχουν από υπερτροφία της αριστερής κοιλίας -που οφείλεται κυρίως στην υπέρταση- εάν δεν ρυθμίσουν την αρτηριακή τους πίεση. «Ποτέ δεν είναι αργά στην αναζήτηση της ποιότητας και της παράτασης της ζωής τόνισε ο κ. Καλλικάζαρος και πρόσθεσε ότι σε όλα τα ηλικιωμένα άτομα, συνιστάται υγιεινή διατροφή και κυρίως μεσογειακή δίαιτα, διακοπή του καπνίσματος, άσκηση, ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, φαρμακευτική αντιμετώπιση του διαβήτη και της υπερχοληστερολαιμίας και τακτικός προληπτικός έλεγχος του καρδιαγγειακού συστήματος.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης οι διευθυντές της Καρδιολογικής κλινικής του Λαϊκού κ. Βασίλειος Βοττέας, του A’ Καρδιολογικού Τμήματος του Κρατικού Νίκαιας κ. Ευάγγελος Παπαστεριάδης και της B’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής κ. Δημήτριος Ρίχτερ, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στην επιτακτική ανάγκη ρύθμισης της αρτηριακής υπέρτασης και της χοληστερίνης, καθώς και σε θέματα που αφορούν την παχυσαρκία και τους τρόπους αντιμετώπισής της, τα οποία θα συζητηθούν διεξοδικά στο Συμπόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή