Εξωσωματική: αλήθειες και μύθοι

Εξωσωματική: αλήθειες και μύθοι

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετών 35, εργαζόμενη, με υψηλά επίπεδα άγχους και παραπανίσια κιλά, παντρεμένη προσφάτως και με προβλήματα στο γάμο της. Αυτό είναι σύμφωνα με τους ειδικούς γιατρούς το προφίλ της Ελληνίδας που καταφεύγει σε κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προκειμένου να αποκτήσει παιδί. Οπως τόνισαν χθες οι καθηγητές μαιευτικής-γυναικολογίας κ.κ. Ιωάννης Μπόντης και Βασίλης Ταρλατζής και ο διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Μηνάς Μαστρομηνάς, προβλήματα υπογονιμότητας αντιμετωπίζει περίπου το 15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας στη χώρα μας ενώ κάθε χρόνο γεννιούνται 3.000 Ελληνόπουλα με εξωσωματική γονιμοποίηση. Το ποσοστό επιτυχίας των σχετικών τεχνικών ανέρχεται στο 35% για κάθε κύκλο θεραπείας και το ζευγάρι που θα ακολουθήσει 3-4 κύκλους, έχει ποσοστό επιτυχίας 70%.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι θα πρέπει άμεσα να ενισχυθούν οικονομικά οι προσπάθειες τεκνοποίησης των υπογόνιμων ζευγαριών στη χώρα μας -το σχετικό κόστος κυμαίνεται από 2.000 ώς και 3.500 ευρώ ανά κύκλο θεραπείας- και χαρακτήρισαν θετικό ως προς αυτή την κατεύθυνση το νέο σχετικό νομικό πλαίσιο.

Τέλος, ο κ. Μαστρομηνάς έδωσε ορισμένες συμβουλές στα ζευγάρια που σκοπεύουν να ακολουθήσουν κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Οπως είπε μεταξύ άλλων το ζευγάρι θα πρέπει να γνωρίζει ότι το πρόβλημα υπογονιμότητας αφορά και τους δύο συντρόφους, να αναζητά μονάδες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με υψηλή ποιότητα και να μην αργεί να απευθυνθεί στον ειδικό γιατρό καθώς «όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά».

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση διημερίδας του Ινστιτούτου Serono που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο, με θέμα τις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή