ΕΛ.ΑΣ.: πράσινο φως στα «τροχοτμήματα»

ΕΛ.ΑΣ.: πράσινο φως στα «τροχοτμήματα»

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτοκινούμενες μικρογραφίες αστυνομικών τμημάτων σχεδιάζει να βγάλει στους δρόμους της Αθήνας περίπου στο τέλος του χρόνου το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. H σχετική πρόταση, που καταρτίστηκε από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ετέθη υπ’ όψιν του υπουργού κ. Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος την έκανε δεκτή και ήδη το σχέδιο έχει δρομολογηθεί.

Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου στην «K», η βασική ιδέα του εγχειρήματος είναι να αποκτήσει η αστυνομία οχήματα, «βανάκια», διαμορφωμένα κατά τρόπο κατάλληλο, ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν στο εσωτερικό τους τις λειτουργίες ενός αστυνομικού τμήματος, που απευθύνονται άμεσα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Τα βανάκια αυτά θα διαθέτουν στο εσωτερικό τους γραφείο και θα είναι εξοπλισμένα με ηλεκτρονικό υπολογιστή για on line σύνδεση με τις βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ.

Τα οχήματα υπάρχουν ήδη στον εξοπλισμό της αστυνομίας. H προμήθειά τους είχε γίνει πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν για πρώτη φορά υπήρξε η σκέψη για εφαρμογή του μέτρου. Ωστόσο, ποτέ δεν βγήκαν στους δρόμους, διότι μεσολάβησε η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και δεν υπήρχαν δυνάμεις διαθέσιμες για τη στελέχωσή τους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που γίνεται, τα βανάκια θα λειτουργούν σαν ένα άμεσο και εύκολα προσβάσιμο στους πολίτες σημείο αναφοράς σε σχέση με την αστυνομία. Οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται εκεί για βασικές και σχετικά απλές υπηρεσίες, όπως η βεβαίωση του γνησίου υπογραφής ή η σύνταξη εξουσιοδοτήσεων. Παράλληλα, θα μπορούν να κάνουν καταγγελίες ή να υποβάλλουν μηνύσεις. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό αφενός θα αποσυμφορηθούν τα αστυνομικά τμήματα και, αφετέρου, θα εξυπηρετούνται πιο γρήγορα οι πολίτες στις απλές διεκπεραιωτικές αυτές συναλλαγές, χωρίς να χρειάζεται να αναμένουν για ώρα, όπως συμβαίνει συχνά στα αστυνομικά τμήματα.

Με δύναμη πυρός

Οταν η ιδέα είχε τεθεί προ τριετίας, είχαν εκφραστεί ορισμένες αντιρρήσεις, καθώς κάποιοι υποστήριξαν ότι τα οχήματα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν εύκολος στόχος σε οργανωμένη επίθεση τρίτων. Ετσι, στην εκδοχή εφαρμογής του σχεδίου που μελετάται τώρα, σχεδιάζεται τα οχήματα να έχουν «δύναμη πυρός», όπως συγκεκριμένα αναφέρεται. Να είναι δηλαδή στελεχωμένα με επαρκή και πολύ καλά εξοπλισμένη δύναμη, που θα μπορεί να αποτρέψει ανάλογο ενδεχόμενο. Επιπλέον, όπως αναφέρεται, οι αστυνομικοί που θα αναλάβουν υπηρεσία στα βανάκια, έχοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό θα μπορούν να σπεύσουν και ως πρώτη ομάδα ανταπόκρισης σε περίπτωση κάποιας εγκληματικής ενέργειας κοντά στο σημείο όπου θα βρίσκονται.

Τα αυτοκινούμενα μίνι αστυνομικά τμήματα, όπως προαναφέραμε, σχεδιάζεται να βγουν στους δρόμους περίπου στο τέλος του χρόνου, όταν θα έχουν εξοικονομηθεί οι απαραίτητες δυνάμεις για την επάνδρωσή τους. Δεν θα βρίσκονται καθημερινά στο ίδιο σημείο, αλλά θα μετακινούνται, με βάση τις ανάγκες που θα προκύπτουν και με επιλογή των σημείων στάθμευσής τους, ανάλογα με τα δεδομένα. Τα κριτήρια που μπαίνουν για την επιλογή των σημείων διαφοροποιούνται, ανάλογα και με την εποχή. Ετσι, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, οπότε είναι αυξημένη η παρουσία και διέλευση τουριστών από την Αθήνα, κάποιο ή κάποια από τα οχήματα θα τοποθετούνται στα σημεία με αυξημένη τουριστική κίνηση, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες, τόσο σε επίπεδο παροχής πληροφοριών, αλλά και σε επίπεδο καταγγελίας, εάν τους συμβεί κάτι.

Ενα άλλο κριτήριο είναι η πληθυσμιακή πυκνότητα των συνοικιών της Αθήνας, αλλά και τα πολυσύχναστα μέρη. Ετσι, οι κεντρικές πλατείες, από τις οποίες διέρχονται καθημερινά χιλιάδες άτομα θα είναι σίγουρα κάποια από τα σημεία στα οποία θα δούμε τα οχήματα. Εκτιμάται μάλιστα ότι στα σημεία αυτά θα είναι αυξημένη η προσέλευση πολιτών για την εξυπηρέτηση γραφειοκρατικών υποθέσεων. Οσον αφορά την πληθυσμιακή πυκνότητα, όπως αναφέρει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περιοχή της Κυψέλης, που καλύπτεται από ένα αστυνομικό τμήμα και είναι η πιο πυκνοκατοικημένη συνοικία του Λεκανοπεδίου. «Θα μπορούσε ένα βανάκι να σταθμεύει στη Φωκίωνος Νέγρη και να εξυπηρετεί τους πολίτες, λειτουργώντας ουσιαστικά σαν δευτερεύον αστυνομικό τμήμα, επιτρέποντας άμεση πρόσβαση στους κατοίκους της περιοχής στις υπηρεσίες και αποσυμφορίζοντας το υπάρχον αστυνομικό τμήμα, κυρίως από γραφειοκρατική δουλειά, αλλά και σε επίπεδο υποβολής καταγγελιών και μηνύσεων», επισημαίνει.

Αύξηση περιπολιών

Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο αύξησης της εμφανούς αστυνόμευσης και προσέγγισης των αστυνομικών υπηρεσιών στους πολίτες. Μέχρι το τέλος του χρόνου, αναμένεται να έχει αναπτυχθεί πλήρως ένα συνολικό σχέδιο δράσεων στην κατεύθυνση αυτή, με βασικούς άξονες την επαναφορά των πεζών περιπολιών και την εισαγωγή μιας νέας μορφής εποχούμενων περιπολιών, που σε πιλοτικό στάδιο εφαρμόζεται εδώ και καιρό στη Θεσσαλονίκη, με δίκυκλα μικρού κυβισμού, «βεσπάκια».

Οι πεζές περιπολίες θα αναπτυχθούν κυρίως σε περιοχές με εμπορική δραστηριότητα, ενώ για την αστυνόμευση των συνοικιών θα προτιμηθούν οι εποχούμενες περιπολίες. Τα βεσπάκια θεωρούνται ιδανικά γι’ αυτό τον σκοπό, καθώς κινούνται με σχετικά μικρή ταχύτητα και ο αστυνομικός μπορεί να εποπτεύει την περιοχή από την οποία διέρχεται, ενώ σταθμεύουν γρήγορα, σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο, επιτρέποντας άμεση επέμβαση σε περίπτωση που κάτι συμβεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή