Συμπρωτεύουσα και στη μόλυνση

Συμπρωτεύουσα και στη μόλυνση

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Την αρνητική πρωτιά στη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων εξακολουθεί να κατέχει η ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης παρά τη μείωση που παρατηρείται την τελευταία πενταετία στις τιμές τους.

Εκτός… ορίων

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Θεσσαλονίκης, για την περίοδο 2000-2004 ο μέσος όρος συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων, ρύπος που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνος και επιβλαβής στον ανθρώπινο οργανισμό, βρίσκεται στα 67,6 μικρογραμ./κυβικό μέτρο αέρα, όταν η Ε.Ε. έχει θέσει ως όριο τα 50 μικρογραμμάρια και μελετά ήδη την περαιτέρω μείωση αυτού του ορίου.

Οι συγκεντρώσεις αυτές εξακολουθούν να τοποθετούν τη Θεσσαλονίκη υψηλά στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα αιωρούμενα σωματίδια.

Μικρή μείωση

Συγκριτικά με την δεκαετία 1989-1999 παρατηρείται μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων καθώς ο μέσος όρος συγκέντρωσης έφτανε τα 89,2 μικρογραμ./κυβ. μέτρο αέρα. Η μείωση αποδίδεται κυρίως στην ανανέωση του στόλου των οχημάτων λόγω και της απόσυρσης των αυτοκινήτων, τη μεγάλη κυκλοφορία αυτοκινήτων στην περιφερειακή οδό κι όχι στους κεντρικούς δρόμους, στη μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας, στην καθιέρωση της κάρτας ελέγχου καυσαερίων, αλλά και στη χρήση του φυσικού αερίου.

Το φαινόμενο της αυξημένης εμφάνισης αιωρούμενων σωματιδίων ειδικά στη Θεσσαλονίκη έχει απασχολήσει κατά καιρούς τους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν ότι η κίνηση πετρελαιοκίνητων οχημάτων, η υπάρχουσα βιομηχανία και η θέση της πόλης ευθύνονται για την αρνητική πρωτιά.

Η «λύση» Βαρδάρης

Η πνοή του πολυτραγουδισμένου Βαρδάρη θα μπορούσε να είναι η ιδανικότερη λύση για το πολεοδομικό συγκρότημα, καθώς διασκορπίζει τα αιωρούμενα σωματίδια αλλά μελέτες ειδικών έδειξαν ότι συνήθως φυσά τους φθινοπωρινούς μήνες και μόνο λίγες ημέρες τον χρόνο.

Η… συμπεριφορά των υπόλοιπων ρύπων στη Θεσσαλονίκη δεν διαφέρει πάντως από αυτούς της Αθήνας κι άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή