Συνήγορος υπέρ της διαφάνειας

Συνήγορος υπέρ της διαφάνειας

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θεσμοθέτηση Συνηγόρου της Πανεπιστημιακής Κοινότητας προτείνει η επιτροπή των οκτώ «σοφών». Σκοπός του νέου οργάνου θα είναι η προστασία των πανεπιστημιακών δασκάλων και των φοιτητών έναντι αδικιών, η τήρηση των κανόνων της νομιμότητας στη λειτουργία των πανεπιστημιακών αρχών και οργάνων, καθώς και η διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των μελών του πανεπιστημίου. «Ο Συνήγορος δεν θα είναι, όμως, δικαστήριο. Τι κερδίζουμε με τη θεσμοθέτησή του; Τη μεγαλύτερη διαφάνεια αφού έως τώρα οι περισσότερες παρατυπίες μένουν στην αφάνεια» ανέφερε χθες το μέλος της επιτροπής κ. Μιχάλης Σταθόπουλος.

Ειδικότερα, ο Συνήγορος θα λειτουργεί ως αρχή εξωδικαστικής διευθέτησης των ενδοπανεπιστημιακών διαφορών. Για λόγους μεγαλύτερης αντικειμενικότητας προτείνεται το όργανο να είναι τριμελές, με μέλη καθηγητές ή επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, τα οποία προβλέπεται να εκλέγονται από τη Βουλή (όπως και τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών) από κατάλογο που θα καταρτίζει η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

Ο Συνήγορος οφείλει να επιλαμβάνεται της κάθε υπόθεσης κατόπιν έγγραφης προσφυγής του θιγομένου ή έγγραφης τεκμηριωμένης καταγγελίας μέλους του πανεπιστημίου, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εξαντληθεί τα προβλεπόμενα μέσα προστασίας στο εσωτερικό του πανεπιστημίου. Αν ο Συνήγορος κρίνει την προσφυγή ή καταγγελία ως βάσιμη, μπορεί να αναπέμψει το ζήτημα για λήψη απόφασης στο ίδιο πανεπιστημιακό όργανο ή αναλόγως να παραπέμψει το ζήτημα στο αρμόδιο πειθαρχικό όργανο του πανεπιστημίου. Ο Συνήγορος κάθε χρόνο θα συντάσσει έκθεση πεπραγμένων για την κατάσταση των πανεπιστημίων, την οποία και θα δημοσιοποιεί. «Πρόκειται για ένα είδος Συνηγόρου του πολίτη»  ανέφερε ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Αθανάσιος Βερέμης, τονίζοντας την αξία την παρουσίας ενός αντικειμενικού εξωτερικού κριτή της λειτουργίας των ιδρυμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή