Τα πανεπιστήμια γίνονται αυστηρότερα

Τα πανεπιστήμια γίνονται αυστηρότερα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πνοή επιχειρεί να δώσει η επιτροπή των 8 «σοφών» στην… κουρασμένη ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ασθμαίνουσα επιχειρεί να προλάβει τις διεθνείς εξελίξεις. Χθες, στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ) τις τελικές της προτάσεις για τις αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των πανεπιστημίων. «Διαφάνεια, ατομική ευθύνη, εμπλοκή όλων στην προσπάθεια αναβάθμισης του πανεπιστημίου είναι οι τρεις αρχές που διατρέχουν τις επιλογές της επιτροπής», ανέφερε στην «K»  ο πρόεδρός της και, επίσης πρόεδρος του ΕΣΥΠ, κ. Θάνος Βερέμης. Ειδικότερα, εκτός από τις προτάσεις που είχαν δημοσιοποιηθεί στα μέσα Απριλίου για την κατάργηση των «αιώνιων» φοιτητών, το πανεπιστημιακό άσυλο και την καθολική -και όχι δι’ αντιπροσώπων- ψηφοφορία των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές, στο τελικό (χθεσινό) κείμενο προστέθηκε η ρηξικέλευθη πρόταση για θεσμοθέτηση ανεξάρτητης αρχής για την τήρηση της νομιμότητας, του Συνηγόρου της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Επίσης, προτείνεται το άνοιγμα των πανεπιστημίων σε νέες πηγές χρηματοδότησης, όπως οι χορηγίες.

Διαγραφή φοιτητών

Από την άλλη, βέβαια, σε… τεντωμένο σχοινί κινείται η πρόταση, ο φοιτητής να διαγράφεται από το ίδρυμα εάν αποτύχει τέσσερις φορές σε βασικό μάθημα, ενώ οι πανεπιστημιακοί εξετάζουν -αλλά δεν προτείνουν- τη συμμετοχή εξωτερικών κριτών για την εξέλιξή τους σε υψηλότερη βαθμίδα. Ταυτόχρονα, προνοώντας, οι 8 «σοφοί» προτείνουν οι σημερινοί πανεπιστημιακοί πλήρους απασχόλησης να μη μετατραπούν σε πλήρους και αποκλειστικής, αφού κάτι τέτοιο -λόγω δημοσιονομικών δυσκολιών- δεν θα μπορούσε να συνοδευθεί από την απαραίτητη αύξηση αποδοχών.

Επίσης, μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται το άνοιγμα των πανεπιστημίων και σε ιδιωτική χρηματοδότηση, καθώς και η χορήγηση πτυχίου master’s για τους αποφοίτους των σχολών πενταετούς διάρκειας (πολυτεχνικών).

Οι προτάσεις της επιτροπής των 8 «σοφών» θα τεθούν σε διάλογο στο ΕΣΥΠ ενώ θα συνεκτιμηθούν με τις αντίστοιχες της συνόδου των πρυτάνεων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «K», τελική εικόνα για το τι υιοθετεί και τι όχι το υπουργείο Παιδείας θα υπάρχει εντός δεκαπενθημέρου, ώστε αρχές του καλοκαιριού να έχουν οι αλλαγές αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή