Χοληστερόλη, στεφανιαία νόσος και διάγνωση

Χοληστερόλη, στεφανιαία νόσος και διάγνωση

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία απλή εξέταση αίματος ευελπιστούν οι ειδικοί γιατροί να μπορούν να εντοπίζουν τους ασθενείς με στεφανιαία νόσο που κινδυνεύουν άμεσα να υποστούν ένα οξύ επεισόδιο.

Ειδική μελέτη

Οπως τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κ. Δημήτριος Τζιάκας, κατά τη διάρκεια του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου Καρδιολογίας, που διοργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, με μία απλή εξέταση αίματος θα μπορεί να ελεγχθεί ένας πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου για οξύ στεφανιαίο επεισόδιο. H εξέταση αφορά στα επίπεδα της χοληστερόλης στις μεμβράνες των ερυθροκυττάρων, τα οποία όπως κατέδειξε ειδική μελέτη, φαίνεται ότι επηρεάζουν την αστάθεια των αθηρωματικών πλακών και κατ’ επέκτασιν την εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα επίπεδα χοληστερόλης των ερυθροκυττάρων μεμβρανών σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο, που εμφανίζουν οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, ήταν σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα σε ασθενείς με σταθεροποιημένη στηθάγχη.

Από την εμβρυακή ηλικία

Σημειώνεται ότι η υπερχοληστερολαιμία αποτελεί την πιο συχνή αιτία για την εμφάνιση αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, ενώ η σχετική βλάβη μπορεί να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία, ακόμα και από την εμβρυακή ηλικία εξαιτίας του διαιτολογίου της μητέρας. Είναι ενδεικτικό ότι ένα στα τέσσερα Ελληνόπουλα ηλικίας 2 έως 15 ετών έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρθηκαν και στην υπέρταση, που αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Ωστόσο μόνο το 50% των υπερτασικών γνωρίζει ότι έχει υψηλή πίεση και από αυτούς μόλις το 50% λαμβάνει αντιυπερτασική αγωγή. Και αυτό παρά το ότι με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης κατά 5 χιλιοστά, μειώνεται ταυτόχρονα κατά 10% και πλέον ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο ή/και εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή