Απήλαυσαν «σπιτική» φέτα και …εκδηλώθηκε μελιταίος πυρετός

Απήλαυσαν «σπιτική» φέτα και …εκδηλώθηκε μελιταίος πυρετός

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόβλημα της ασυνεννοησίας μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης αλλά και την έλλειψη ελέγχων ανέδειξαν τα κρούσματα μελιταίου πυρετού σε τρεις ανθρώπους. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε χθες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα. Στελέχη του υπουργείου άφηναν, ωστόσο, αιχμές για τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος εμβολιασμών για την εκρίζωση της νόσου στα αιγοπρόβατα, από τις υπηρεσίες της νομαρχίας. Υπενθυμίζεται ότι η νομαρχία Δυτικής Αττικής κατήγγειλε ότι τα αρμόδια για τον έλεγχο της ασθένειας κτηνιατρικά εργαστήρια δεν διέθεταν τα αναγκαία υλικά για να πραγματοποιήσουν τις εργαστηριακές αναλύσεις. Πάντως, όπως αναφέρεται συχνά στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το πρόγραμμα για την εκρίζωση της βρουκέλλωσης (μελιταίος πυρετός στα ζώα) δεν εφαρμόζεται σωστά.

Η μετάδοση

Ο μελιταίος πυρετός μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο εφόσον έρθει σε επαφή με εκκρίματα από άρρωστα ζώα. Κυρίως όμως η μετάδοση πραγματοποιείται με την κατανάλωση γάλακτος που δεν έχει παστεριωθεί ή φρέσκου τυριού.

Προκειμένου για την εκρίζωση της νόσου από το 2000 εφαρμόζεται πρόγραμμα εμβολιασμών σε όλο τον πληθυσμό αιγοπροβάτων της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το ύποπτο τυρί

Ωστόσο, στις αρχές Απριλίου ειδοποιήθηκε η Διεύθυνση Υγιεινής της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής ότι τρεις άνθρωποι που νοσηλεύονταν και έπασχαν από μελιταίο πυρετό κατήγγειλαν ότι νόσησαν από την κατανάλωση φέτας σε εστιατόριο στον Ασπρόπυργο. Οπως διαπιστώθηκε, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου διατηρούσε και αιγοπρόβατα από τα οποία πιθανότατα παρασκεύαζε τη φέτα που διέθετε καθώς δεν είχε τιμολόγια παραλαβής του προϊόντος. Οι υπηρεσίες της νομαρχίας επέβαλαν πρόστιμο καθώς δεν διέθετε σχετική άδεια λειτουργίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομαρχία, δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί έλεγχος για την παρουσία της νόσου στα ζώα του ιδιοκτήτη, καθώς στα αρμόδια εργαστήρια υπήρχε έλλειψη των αντιδραστηρίων που χρειάζονταν.

Ωστόσο, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνει ότι η Νομαρχία Δυτικής Αττικής είχε ζητήσει μόνο την αποστολή εμβολίων, αίτημα που είχε ικανοποιηθεί. Τονίζει ότι το κτηνιατρικό εργαστήριο της Λάρισας που είναι και το εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τον μελιταίο πυρετό διαθέτει αποθέματα υλικών για τις απαιτούμενες εργαστηριακές εξετάσεις των δειγμάτων που αποστέλλονται για έλεγχο από τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της χώρας. Οπως φαίνεται πάντως παρατηρήθηκε έλλειψη αντιδραστηρίων, εφόσον η Νομαρχία Δράμας, όπως δήλωσε στην «Κ» ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας κ. Χρυσόστομος Καζακίδης, προμηθεύτηκε από το εμπόριο τα συγκεκριμένα σκευάσματα. Αμφιβολίες εγείρονται και για τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμών από τη νομαρχία, εφόσον υπήρξε κρούσμα σε άνθρωπο.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Κοντός, στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχει κατανεμηθεί ποσό ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά για τη συνέχιση του προγράμματος εξυγίανσης από λοιμώδη νοσήματα παραγωγικών ζώων. Ωστόσο, οι υπηρεσίες των νομαρχιών δεν ελέγχονται για τον τρόπο που εφαρμόζουν τα προγράμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή