«Μάστερ» μετά πέντε έτη σπουδών

«Μάστερ» μετά πέντε έτη σπουδών

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτυχία σχολών πενταετούς διάρκειας ισοδύναμα με master’s, δίδακτρα σε όλες τις μεταπτυχιακές σπουδές. Αυτά προτείνει η επιτροπή των «σοφών», η οποία επίσης ζητεί τα πανεπιστήμια να μπορούν να χρηματοδοτήσουν τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα και με κονδύλια από ιδιωτικούς φορείς.

Ειδικότερα, η επιτροπή τονίζει ότι προγράμματα πενταετούς διάρκειας, ενιαίας δομής (π.χ., Μηχανικοί των Πολυτεχνείων, Γεωπονικές Σχολές) πρέπει να οδηγούν στην αναγνώριση του διπλώματος ως μεταπτυχιακού τίτλου. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των πολυτεχνικών σχολών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο είχε παρουσιασθεί και στην προηγούμενη απόπειρα διευθέτησης των μεταπτυχιακών σπουδών, προ τετραετίας. H επιτροπή των «σοφών» εντάσσει το θέμα στο πόρισμά της, παρότι πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να μην υπάρξουν προς το παρόν αλλαγές στα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Επίσης, οι «σοφοί» για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών συνιστούν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

– Τη δυνατότητα σύμπραξης μεταξύ τμημάτων, μεταξύ πανεπιστημίων και μεταξύ πανεπιστημίων εσωτερικού και εξωτερικού (διατμηματικά και διαπανεπιστημιακά Προγράμματα).

– Τη δυνατότητα φοίτησης και αλλοδαπών σπουδαστών.

– Την επιλογή γλώσσας μαθημάτων και διατριβής (ελληνική ή/και άλλη ευρωπαϊκή).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή