Ανοιξε «Σουσάμι» να μάθουμε τα μυστικά της Μεσογείου

Ανοιξε «Σουσάμι» να μάθουμε τα μυστικά της Μεσογείου

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στα οικοσυστήματα της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας; Τι θα συμβεί εάν η αλατότητα των υδάτων αυξηθεί ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας; Ποια είδη θα προστεθούν στην ιχθυοπανίδα της Μεσογείου και ποια θα εξαφανιστούν;

Τις απαντήσεις αναμένεται να δώσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Σουσάμι», με τη συμμετοχή 48 ερευνητικών Ινστιτούτων από 23 χώρες της Ευρώπης και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών σε ρόλο συντονιστή.

Η απόφαση της Κομισιόν που καθιστά για πρώτη φορά στην ιστορία Ελληνες ερευνητές επικεφαλής ενός τόσο φιλόδοξου και σημαντικού ερευνητικού προγράμματος ανακοινώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, σκορπίζοντας χαμόγελα στους επιτελείς τους Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών: «Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά, κερδίζοντας την αποδοχή Ευρωπαίων επιστημόνων που έως σήμερα θεωρούνταν πρωτοπόροι της θαλάσσιας έρευνας, όπως για παράδειγμα οι Γάλλοι και οι Γερμανοί», λέει στην «Κ» ο κ. Βαγγέλης Παπαθανασίου, διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας.

Το πρόγραμμα θα αρχίσει να «τρέχει» στις αρχές του 2007 και θα κορυφωθεί τον Μάρτιο του 2008. Περίοδο κατά την οποία 11 ωκεανογραφικά πλοία θα αναπτυχθούν στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να συλλέξουν ταυτόχρονα πληροφορίες για τη λειτουργία του οικοσυστήματος.

«Ουσιαστικά, Θα πάρουμε για πρώτη φορά μια φωτογραφία των θαλασσών, την οποία θα χρησιμοποιήσουμε για τη δημιουργία και την επαλήθευση οικολογικών μοντέλων», προσθέτει ο κ. Παπαθανασίου. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του 2007 ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ από κοινού με Γάλλους συναδέλφους τους θα εγκαταστήσουν στη Μεσόγειο ιζηματοπαγίδες προκειμένου να συλλέξουν υλικό από τον πυθμένα.

Στόχος των επιστημόνων και οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι το υλικό που θα συγκεντρώσουν οι ερευνητές από τα 48 Ινστιτούτα που συμμετέχουν στο «Σουσάμι» να αξιοποιηθεί μεταξύ άλλων και για την πρόβλεψη των επιπτώσεων που θα έχουν οι κλιματολογικές αλλαγές σε τομείς, όπως η αλιεία και ο παράκτιος τουρισμός. Τη μελέτη αυτή έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται στα 16 εκατομμύρια ευρώ.

«Η ιδέα γεννήθηκε από μια μικρή ομάδα ανθρώπων το 2002 και μετά από συντονισμένες προσπάθειες καταφέραμε να πείσουμε την Κοινότητα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», καταλήγει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή