40 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των ΑΕΙ

40 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των ΑΕΙ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελικό πόρισμά τους για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα παρουσιάσουν οι πρυτάνεις στην υπουργό Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου, στη σύνοδό τους η έναρξη της οποίας θα γίνει σήμερα στη Μυτιλήνη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Η υπουργός Παιδείας από την πλευρά της εξασφάλισε άλλα 40 εκατ. ευρώ για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των πανεπιστημίων, ενώ ικανοποιημένα είναι και τα ΤΕΙ. Κι αυτό διότι η ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους έχει δρομολογηθεί. Ηδη, το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε θετικά επί του Προεδρικού Διατάγματος για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των τμημάτων Σχεδιασμού και Παραγωγής Ενδυμάτων και Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου. «Αποτελεί το πρώτο βήμα για να ρυθμιστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα και των υπόλοιπων 40 ειδικοτήτων και να λυθεί ένα θέμα που εκκρεμεί επί χρόνια», ανέφερε χθες στην «Κ» ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος. Στο πλαίσιο αυτό έχει ορισθεί το περιεχόμενο σπουδών 150 τμημάτων ΤΕΙ και αναμένεται η γνωμοδότηση για τα προγράμματα των υπόλοιπων 40 τμημάτων.

Ως προς τον διάλογο για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων, οι 22 πρυτάνεις στη σύνοδό τους προβλέπεται να οριστικοποιήσουν το πόρισμά τους. Θα είναι η τρίτη συζήτηση που γίνεται επί του θέματος, κάτι που δηλώνει μια αδυναμία εξεύρεσης κοινής συνισταμένης. Το προσχέδιο του πορίσματος, πάντως, που συνέταξε 5μελής επιτροπή πρυτάνεων, δεν διαφοροποιείται σε κρίσιμα θέματα από την επιτροπή των 8 «σοφών», που την περασμένη Τρίτη δημοσιοποίησαν τις προτάσεις τους. Τέλος, εντός των επόμενων ημερών θα χορηγηθούν στα πανεπιστήμια τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που αφορούν σε μελέτες για κατασκευές κτιρίων και εξοπλισμό των πανεπιστημίων. Το ποσό περιλαμβάνεται στην χρηματοδότηση του 2005 αλλά δεν είχε καταβληθεί εμπρόθεσμα. Συνολικά, φέτος θα δοθούν 140 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή