Αύξηση λοιμώξεων λόγω κατάχρησης αντιβιοτικών

Αύξηση λοιμώξεων λόγω κατάχρησης αντιβιοτικών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη κατατάσσεται η χώρα μας όσον αφορά την υπερβολική κατανάλωση αντιβιοτικών και συνεπώς την ύπαρξη ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροβίων. Αποτέλεσμα αυτού, οι λοιμώξεις που αναπτύσσονται σε νοσηλευόμενους ασθενείς να είναι δυσίατες και σε ορισμένες περιπτώσεις θανατηφόρες.

Οπως τόνισαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η καθηγήτρια Παθολογίας, διευθύντρια της Δ΄ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αττικό Νοσοκομείο, κ. Ελένη Γιαμαρέλλου και ο καθηγητής Μικροβιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νικόλαος Λεγάκης, η Ελλάδα μαζί με τη Γαλλία είναι «πρωταθλήτριες» χώρες της E.E. όσον αφορά την κατανάλωση αντιβιοτικών. Από το 1990 έως σήμερα, έχει διπλασιαστεί η κατανάλωση αντιβιοτικών στη χώρα μας, ενώ σε ορισμένα αντιβιοτικά η κατανάλωση έχει πενταπλασιαστεί. Επιπλέον, μελέτες έχουν καταδείξει ότι το 50%-70% των Ελληνόπουλων παίρνει αντιβιοτικά χωρίς λόγο, ή λαμβάνει λάθος αντιβιοτικά για την πάθησή του.

Η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών είναι και η βασικότερη αιτία για τη δημιουργία ανθεκτικών σε αυτά μικροβίων. Οπως τόνισε η κ. Γιαμαρέλλου, στην E.E. το 5%-10% του πληθυσμού των ασθενών εντός των νοσοκομείων αναπτύσσουν λοιμώξεις που οφείλονται κατά μεγάλο ποσοστό σε ανθεκτικά μικρόβια. Στη χώρα μας το ποσοστό των νοσηλευόμενων ασθενών που αναπτύσσουν λοιμώξεις είναι λίγο πιο υψηλό και σε ορισμένες μονάδες υγείας μπορεί να φτάσει και το 25%.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας -τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες τις Ευρώπης- όπου το 30%-50% των ασθενών εκδηλώνει λοίμωξη. Τα πιο συχνά μικρόβια που «κυκλοφορούν» στα ελληνικά νοσοκομεία είναι για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τα Klebsiella spp, ψευδομονάδες και Acinetobacter spp και για τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου τα κολοβακτηρίδια, ο εντερόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος. Μάλιστα, πολυανθεκτικός σταφυλόκοκκος έχει εντοπιστεί και στην κοινότητα (εκτός των νοσοκομείων) και ευθύνεται για σοβαρές λοιμώξεις σε νέους. Οπως τόνισε ο κ. Λεγάκης, ένα μέτρο που μπορεί να περιορίσει τις λοιμώξεις εντός των νοσοκομείων είναι η σχολαστική υγιεινή των χεριών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς μέσω αυτών έρχονται οι ασθενείς σε επαφή με τα μικρόβια.

Η κ. Γιαμαρέλλου και ο κ. Λεγάκης παρουσίασαν τον πρώτο «εκπρόσωπο» μιας νέας γενιάς αντιβιοτικών ευρέος φάσματος, την τιγεκυκλίνη, που όπως τόνισαν αποτελεί μια νέα εναλλακτική θεραπεία καθώς ξεπερνά τους μηχανισμούς ανάπτυξης αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή