Θεραπευτικό εμβόλιο κατά καρκίνου προστάτη, βλαστοκύτταρα στην καρδιά

Θεραπευτικό εμβόλιο κατά καρκίνου προστάτη, βλαστοκύτταρα στην καρδιά

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές πρόοδοι γίνονται τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στην αντιμετώπιση του καρκίνου αλλά και των καρδιαγγειακών παθήσεων, που ευθύνονται για το 50%-60% των θανάτων λόγω ασθενείας. Πρωτοπόρος και στους δύο αυτούς τομείς είναι το ίδρυμα Johns Hopkins Medicine, στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, το οποίο έχει αναπτύξει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα σε πολλά πεδία όπως το θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του προστάτη και η εμφύτευση βλαστοκυττάρων στο μυοκάρδιο.

Σε 9 κέντρα

Οπως τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Ουρολογίας και Ογκολογίας, διευθυντής του Τμήματος Ακτινοθεραπείας και Επιστημών Μοριακής Ακτινοβολίας κ. Theodore L. DeWeese, αυτήν τη στιγμή είναι σε εξέλιξη κλινική μελέτη σχετικά με τη χορήγηση θεραπευτικού εμβολίου που αναπτύχθηκε στο Johns Hopkins, σε ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του προστάτη. Στόχος της μελέτης που διεξάγεται στο Johns Hopkins Hospital και σε άλλα οκτώ κέντρα στις ΗΠΑ σε 1.500 ασθενείς και θα διαρκέσει τρία χρόνια είναι να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία. Επιπλέον, στο Johns Hopkins Hospital ερευνώνται και νέες διαγνωστικές μέθοδοι για τη συγκεκριμένη νεοπλασία μέσω απλής -για τους ασθενείς- εξέτασης αίματος. «Εάν οι έρευνες στον τομέα αυτό ευδοκιμήσουν», τόνισε ο κ. DeWeese, «τότε θα μιλάμε για πραγματική επανάσταση, αφού ενδέχεται η μέθοδος να βρει εφαρμογή και σε άλλες μορφές καρκίνου όπως των ωοθηκών, της ουροδόχου κύστης κ.ά.».

Στη χρήση των βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία των ασθενών που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου, αναφέρθηκε κ. Alan W. Heldman, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας στο Johns Hopkins. O κ. Heldman χαρακτήρισε ως πολλά υποσχόμενη τη συγκεκριμένη θεραπεία, τονίζοντας ότι τα βλαστοκύτταρα τα οποία λαμβάνονται κυρίως από τον νωτιαίο μυελό, μετά ειδική εργαστηριακή επεξεργασία μπορούν να «επανοικοδομήσουν» το σημείο του μυοκαρδίου που έχει υποστεί βλάβη εξαιτίας του εμφράγματος.

Αλλη πηγή βλαστικών κυττάρων είναι και η ίδια η καρδιά, καθώς σύμφωνα με τον ομιλητή έχουν εντοπιστεί βλαστοκύτταρα και στο μυοκάρδιο, τα οποία μπορούν να εξαχθούν με τη χρήση ενδοφλέβιου καθετήρα και εν συνεχεία να καλλιεργηθούν σε εργαστήριο. Σημειώνεται ότι ο κ. Heldman είναι επικεφαλής κλινικής μελέτης για τη χρήση των βλαστικών κυττάρων που διεξάγεται σε ασθενείς στο Johns Hopkins Ηospital.

Πρόληψη

Ο ομιλητής τόνισε ότι το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι από τις ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με σωστή διατροφή, αποφυγή του καπνίσματος και παρακολούθηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να ελέγχεται κάθε πέντε χρόνια.

Σημειώνεται ότι η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν οι τελευταίες επιστημονικές πρόοδοι του Johns Hopkins Medicine. «Ηρθαμε εδώ να διδάξουμε και να μάθουμε», τόνισε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Johns Hopkins Medicine International, κ. Charles W. Cummings και πρόσθεσε «θα φύγουμε πλουσιότεροι από την ευγενική φιλοξενία των Ελλήνων και τα όσα μάθουμε από φίλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή