Θα το κερδίσει η ΔΕΗ ή οι κάτοικοι;

Θα το κερδίσει η ΔΕΗ ή οι κάτοικοι;

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμα συναγερμού εκπέμπουν κάτοικοι και φορείς των Αμπελοκήπων, καθώς ένας από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της γειτονιάς τους απειλείται με τσιμεντοποίηση. Πρόκειται για οικόπεδο έκτασης 10 στρεμμάτων, επί της οδού Λάμψα πίσω από το Γηροκομείο, το οποίο αν και έχει χαρακτηρισθεί χώρος σχολείου και πρασίνου διεκδικείται από τη ΔΕΗ για το κτίσιμο μεγαθηρίου ύψους 27 μέτρων (με δύο υπόγεια γκαράζ) για την εγκατάσταση γραφείων της. Μάλιστα, μεθαύριο 8 Μαΐου εκδικάζεται στο 6ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας προσφυγή της ΔΕΗ εναντίον της απόφασης του υπουργείου Παιδείας, που κήρυξε αναγκαστικά απαλλοτριωτέα μέρος της έκτασης για την ανέγερση σχολείου.

Η ιστορία ξεκινά όταν στις αρχές της δεκαετίας του ’70 έκταση 21 στρεμμάτων πέρασε με αναγκαστική απαλλοτρίωση από το Γηροκομείο στη ΔΕΗ, με προορισμό την κατασκευή υποσταθμού ηλεκτρικού ρεύματος. O υποσταθμός έγινε, αλλά 10 στρέμματα έμειναν ακάλυπτα. Οταν το 1995 προωθήθηκε διάταξη που τα χαρακτήριζε οικοδομήσιμη έκταση, ξεσηκώθηκαν όλοι οι κάτοικοι και πέτυχαν απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ με την οποία τα 6 στρέμματα χαρακτηρίζονται σχολείο και τα υπόλοιπα 4 χώρος πρασίνου.

«Είναι δύο μεγάλες ανάγκες της γειτονιάς μας, που υποβαθμίζεται συνέχεια», λέει στην «K» ο κ. Μιχάλης Ζωίδης, γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων. «Αφενός χρειαζόμαστε κάθε σπιθαμή πρασίνου, αφού η περιοχή είναι πυκνοδομημένη, με έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα. Επιπλέον, η γειτονιά μας μετατρέπεται σε διοικητικό και εμπορικό κέντρο, συμπιέζοντας τους ελεύθερους χώρους. Δεν μπορούμε να αντέξουμε ακόμα ένα μεγαθήριο. Από την άλλη, στο συγκεκριμένο οικόπεδο προορίζεται να κατασκευαστεί το κτίριο του 58ου Γυμνασίου – Λυκείου, που συστεγάζεται σήμερα με το 16ο, υπό ασφυκτικές συνθήκες». Το αίτημα των κατοίκων υποστηρίζουν, όπως μας τόνισε ο κ. Ζωίδης, ο Δήμος Αθηναίων, η Νομαρχία, όλες οι δημοτικές και νομαρχιακές παρατάξεις και οι τοπικοί φορείς.

«Η ΔΕΗ δεν πρόκειται να ζημιωθεί, καθώς προβλέπεται αποζημίωση είτε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, είτε από τον Δήμο Αθηναίων», τονίζει ο κ. Ζωίδης. «Ζητάμε την παρέμβαση του εποπτεύοντος τη ΔΕΗ υπουργού Ανάπτυξης κ. Σιούφα, ώστε να αποσύρει η επιχείρηση τις προσφυγές και να συνεργαστεί με όλους τους συναρμόδιους φορείς». Οι κάτοικοι ετοιμάζονται πάντως για κινητοποιήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή