Ξεκίνησαν με τα πούρα, συνεχίζουν με παραγωγή βιοντίζελ!

Ξεκίνησαν με τα πούρα, συνεχίζουν με παραγωγή βιοντίζελ!

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοι γνωρίζουν ότι η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου, αλλά η θεωρία δύσκολα γίνεται πράξη. Αυτό όμως δεν ισχύει στην περίπτωση της επαρχίας Ελασσόνας του νομού Λαρίσης, όπου οι αγρότες, γνωρίζοντας ότι οι επιδοτήσεις έχουν ημερομηνία λήξης, πήραν το μέλλον στα χέρια τους. Ξερίζωσαν τα σιτηρά τους, έσπειραν ελαιοκράμβη και τώρα βάζουν πλώρη για την παραγωγή… εναλλακτικών καυσίμων με την πρώτη βιομηχανική μονάδα παραγωγής βιοντίζελ στην Ελλάδα!

Ως γνωστόν, η ελαιοκράμβη, φυτό πλούσιο σε έλαια, αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοντίζελ παγκοσμίως – με την καλλιέργειά της «συλλέγεται» βιομάζα, από την οποία μπορούν να παραχθούν υγρά καύσιμα. Πειράματα μάλιστα, έδειξαν ότι η ελαιοκράμβη παρουσιάζει πολύ καλή προσαρμοστικότητα και παραγωγικότητα στις μεσογειακές χώρες. Υπολογίζεται ότι ένα στρέμμα μπορεί να αποδώσει από 43 έως 90 λίτρα βιοντίζελ.

Ολα αυτά μάθαινε στα ταξίδια του στο εξωτερικό ο δήμαρχος Ποταμιάς Ελασσόνας κ. Γιάννης Τσούτσος και αναρωτιόταν εάν, εν όψει των αλλαγών στον αγροτικό τομέα, θα μπορούσε ο τόπος του να «πρωτοστατήσει» στην καλλιέργεια ενεργειακών φυτών στην Ελλάδα. Αφού συζήτησε με τους αγρότες της περιοχής, αποφάσισε πριν από δύο χρόνια να ξεκινήσει πιλοτικά την καλλιέργεια της ελαιοκράμβης. Αμέσως φάνηκε ότι το εγχείρημα είχε μέλλον: οι αποδόσεις έφθασαν τα 300 κιλά σπόρου το στρέμμα. Ετσι, συστήθηκε ο πρώτος στην Ελλάδα Συνεταιρισμός Παραγωγών Ενεργειακών Φυτών, ο οποίος σήμερα αριθμεί πάνω από 200 μέλη, κυρίως νέους σε ηλικία αγρότες από τον Δήμο Ποταμιάς και την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελασσόνας.

«Για δεύτερη χρονιά καλλιεργήσαμε 150 στρέμματα πιλοτικά με δύο ποικιλίες ελαιοκράμβης, αλλά το φθινόπωρο θα «μπούμε» κανονικά με 15.000 στρέμματα», λέει σήμερα στην «K» ο κ. Τσούτσος, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού. H προσπάθεια κίνησε το ενδιαφέρον της διεθνούς αγοράς βιοκαυσίμων· η φήμη της δραστηριότητας των αγροτών της Ελασσόνας έφθασε έως και τη Μινεσότα των ΗΠΑ, έδρα της πολυεθνικής εταιρείας ενέργειας Lemna, με την οποία ξεκίνησε στενή συνεργασία. «Εχουμε δημιουργήσει τη «Lemna Βιοκαύσιμα Ελασσόνας A.E.», με ίση συμμετοχή της εταιρείας και του Συνεταιρισμού, 50%-50%», σημειώνει ο κ. Τσούτσος. «Ηδη έχουμε καταθέσει business plan για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο με σκοπό τη δημιουργία μονάδας βιοντίζελ παραγωγής 10.000 τόνων ετησίως σε έκταση που έχει παραχωρήσει ο δήμος. Φιλοδοξούμε τα φουγάρα του εργοστασίου να καπνίσουν για πρώτη φορά στα τέλη του 2007». O επόμενος στόχος για το Συνεταιρισμό είναι η καλλιέργεια και άλλων ενεργειακών φυτών, όπως είναι η αγριοαγκινάρα.

Μάλιστα, το μέσο εισόδημα των αγροτών που έκαναν τη στροφή προς τις εναλλακτικές καλλιέργειες, χωρίς καν να υπολογίζονται τα μερίσματα από τη συμμετοχή στην εταιρεία, έχει διπλασιαστεί από την εποχή της καλλιέργειας σιτηρών.

Πουράκια Domenico

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο Δήμος Ποταμιάς παραδίδει μαθήματα επιχειρηματικότητας. Ως γνωστόν, από το 2004 κυκλοφορούν πούρα, πουράκια και σιγαρίλος που παράγονται στην Ποταμιά, τα πρώτα ελληνικά χειροποίητα πούρα με καπνό Αβάνας, τα γνωστά Domenico (από το χωριό Δομένικος όπου έχει την έδρα του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Καπνών Πούρων). Ηταν κι αυτή μια ιδέα του κ. Τσούτσου, ο οποίος αναζητώντας λύση στο αδιέξοδο των καπνοπαραγωγών της περιοχής, ταξίδεψε μέχρι την Κούβα, προκειμένου να δει από κοντά πώς γίνεται η παραγωγή των πούρων. «Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, δεν θα αργήσουμε να κάνουμε και εξαγωγές», λέει ο δήμαρχος. «Στόχος είναι να φθάσουμε τα 80.000 πούρα τον χρόνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή