Αυτός που μοίραζε τις μολότοφ

Αυτός που μοίραζε τις μολότοφ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον του ανακριτή αναμένεται να εμφανιστούν σήμερα τα 17 άτομα τα οποία συνελήφθησαν για τα επεισόδια και τους βανδαλισμούς που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο κατά τη διάρκεια της πορείας, που οργανώθηκε στο πλαίσιο του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. Πέντε εξ αυτών οδηγήθηκαν χθες ενώπιον του ανακριτή, ωστόσο εκείνος δεν προχώρησε στην προσωποποίηση των κατηγοριών, καθώς δεν είχε καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της σύνταξης των κατηγορητηρίων τα οποία αφορούν αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό κακουργήματος.

Την ίδια στιγμή, ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του ατόμου που, όπως κατέγραψε η κάμερα του ελικοπτέρου, που επιτηρούσε από αέρος τους διαδηλωτές, «μοίραζε» τις μολότοφ στους συγκεντρωθέντες. Πιο συγκεκριμένα, το συγκεκριμένο άτομο φέρεται να κινούνταν πριν από την έναρξη της πορείας μεταξύ των διαδηλωτών και να τους παραδίδει έτοιμες προς χρήση βόμβες μολότοφ. Από την ανάλυση της εικόνας εξακριβώθηκε η ταυτότητά του και γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του.

Τα επεισόδια που αμαύρωσαν την ειρηνική πορεία του μεγάλου όγκου των διαδηλωτών, προκλήθηκαν από άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου στην πλατεία Μοναστηρακίου. Μετά την πορεία που πραγματοποίησαν μέσω των οδών Αθηνάς και Σταδίου μέχρι τα Προπύλαια, διαλύθηκαν και σε μικρότερες ομάδες κατέβηκαν στο Πεδίον του Αρεως, όπου ενσωματώθηκαν στον κύριο όγκο των διαδηλωτών του Φόρουμ. Ακολουθώντας την πορεία επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς. H αρχή έγινε από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, όταν κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, ξύλα και πέτρες εναντίον υποκαταστήματος της Αγροτικής στο ύψος της Ιπποκράτους. Εξω από το Εφετείο, στόχος έγινε περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ., που πυρπόλησαν, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκαν με πέτρες και ξύλα εναντίον των δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί γύρω από το κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Οι εμπρηστικές επιθέσεις συνεχίσθηκαν κατά μήκος της Βασιλίσσης Σοφίας μέχρι το Σύνταγμα, όπου στόχος έγινε λεωφορείο των MAT και στη συνέχεια στην Ερμού, με βανδαλισμούς σε βάρος καταστημάτων. Συνολικά προκλήθηκαν ζημιές σε 12 καταστήματα, 3 δημόσια κτίρια και 5 τράπεζες, ενώ τραυματίσθηκαν ελαφρά 5 αστυνομικοί και ένας ιδιώτης.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βύρων Πολύδωρας χαρακτήρισε επιτυχημένη την αστυνομική επιχείρηση για τη διαδήλωση και, όπως πρόσθεσε, «τα στατιστικά στοιχεία λένε ότι είχαμε ασήμαντες ζημιές από τους ακτιβιστές και κρατήσαμε την ομαλή ροή της πορείας».

Νύχτα με μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων

Μπαράζ εμπρηστικών επιθέσεων είχαμε χθες τα ξημερώματα στην Αττική. Στη 1.50 π.μ. άγνωστοι πυρπόλησαν με βόμβες μολότοφ I.X. στη συμβολή των οδών Κάλβου και Λύτρα, στην Κυψέλη και η φωτιά επεκτάθηκε σε παρακείμενη μοτοσικλέτα, η οποία υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές. Μία ώρα αργότερα πυρπολήθηκε μοτοσικλέτα στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Μαυρομιχάλη στα Εξάρχεια. Επόμενος στόχος εμπρηστών ήταν στις 3.50 π.μ. ΚΑΦΑΟ κάμερας του ΥΠΕΧΩΔΕ στη συμβολή της Βουλιαγμένης με τη Ρήγα Φεραίου στη Γλυφάδα, ενώ στις 6.30 π.μ. εκδηλώθηκε επίθεση με βόμβες μολότοφ εναντίον του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στην οδό Μούσκου 10, στου Ζωγράφου. Από την αστυνομία εξετάζεται το ενδεχόμενο οι εμπρηστικές επιθέσεις να συνδέονται μεταξύ τους και να έγιναν κατόπιν συνεννοήσεως, βάσει οργανωμένου σχεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή