Ξεχνάμε ότι ο ήλιος είναι επικίνδυνος

Ξεχνάμε ότι ο ήλιος είναι επικίνδυνος

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γυαλιά ηλίου, καπέλο, μπλουζάκια και αντηλιακά, είναι και φέτος οι απαραίτητοι σύμμαχοι κατά την εξόρμηση στις παραλίες, καθώς αποτελούν τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τις επικίνδυνες υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση μελανώματος. Ωστόσο οι ειδικοί γιατροί εφιστούν την προσοχή μας σχετικά με την επιλογή των κατάλληλων αντηλιακών αλλά και τη σωστή χρήση τους, σημειώνοντας «κανένα αντηλιακό δεν παρέχει προστασία από τον ήλιο εάν δεν χρησιμοποιείται σωστά».

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε χθες ο καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας κ. Ανδρέας Κατσάμπας, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος (15 Μαΐου) και την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος (από τις 15 έως τις 19 Μαΐου), κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιούνται δωρεάν εξετάσεις για την ανίχνευση μελανώματος και άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος. Σημειώνεται ότι όσοι ενδιαφέρονται να εξετασθούν δωρεάν κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 800 11 45 555.

Οπως τόνισε ο κ. Κατσάμπας, το μελάνωμα αποτελεί την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. H συχνότητα της νόσου έχει αυξηθεί σοβαρά τις τελευταίες δεκαετίες και είναι ενδεικτικό ότι το 1930, η πιθανότητα να εμφανίσει ένα άτομο μελάνωμα ήταν 1:2.000, ενώ υπολογίζεται ότι το 2010 η αντίστοιχη αναλογία θα είναι 1:50. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κατσάμπα, μόνο στο νοσοκομείο Ανδρ. Συγγρός, διαγιγνώσκονται πλέον περί τα 300 με 400 περιστατικά μελανώματος ετησίως. O καλύτερος τρόπος πρόληψης του μελανώματος είναι η σωστή «συμπεριφορά» υπό το φως του ηλίου, που σημαίνει αποφυγή έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ., χρήση καπέλων, γυαλιών ηλίου και ρούχων και σωστή χρήση αντηλιακών. O κ. Κατσάμπας, με αφορμή τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με παραπλανητικές ετικέτες που φέρουν τα αντηλιακά, σημείωσε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέγουν προϊόντα που προστατεύουν από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες A και B (UVA και UVB) και επεσήμανε ότι ο δείκτης προστασίας που αναγράφεται συνήθως στα αντηλιακά αφορά μόνο την ακτινοβολία UVB. «Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία», υπογράμμισε, «είναι η σωστή χρήση του αντηλιακού, δηλαδή η ανανέωσή του κάθε τρεις ώρες και πάντα μετά το κολύμπι». Τόνισε δε, ότι η χρήση του αντηλιακού δεν σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί να καθίσει πολλές ώρες στον ήλιο χωρίς να κινδυνεύει.

Τέλος, ο κ. Κατσάμπας αναφέρθηκε και σε άλλες μεθόδους μαυρίσματος όπως είναι οι ειδικές κρέμες που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Οπως είπε, οι κρέμες μαυρίσματος, δημιουργούν μία ψευδή αίσθηση προστασίας καθώς όσοι τις χρησιμοποιούν θεωρούν ότι επειδή έχουν μαυρίσει δεν κινδυνεύουν από τον ήλιο. Ωστόσο οι κρέμες αυτές δεν βοηθούν στην παραγωγή μελανίνης, η οποία και προστατεύει από την επικίνδυνη ακτινοβολία, -αντίθετα μάλιστα ενδέχεται και να την εμποδίζουν- αλλά απλώς «βάφουν» την κερατίνη του δέρματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή