Πολλά καλά μηνύματα για νεφροπαθείς

Πολλά καλά μηνύματα για νεφροπαθείς

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στη δημιουργία μιας συσκευής τεχνητού εμφυτεύσιμου νεφρού, η οποία θα φέρει επανάσταση στη νεφρολογία, ευελπιστούν οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι υπολογίζουν ότι σε μια πενταετία τα «παραδοσιακά» μηχανήματα αιμοκάθαρσης μπορεί να έχουν αντικατασταθεί με φορητά που θα χαρίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής στους νεφροπαθείς.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν χθες στη Θεσσαλονίκη τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νεφρολογίας, η πρόοδος που σημειώνεται σ’ αυτόν τον τομέα επιτρέπει την αισιοδοξία για αντικατάσταση της σημερινής αιμοκάθαρσης με τεχνητό εμφυτεύσιμο νεφρό, ο οποίος θα λειτουργεί στο πρότυπο του βηματοδότη καρδιάς και θα δίνει τη δυνατότητα στον νεφροπαθή να «απεξαρτηθεί» από το νοσοκομείο.

Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ, κ. Γεωρ. Σακελλαρίου, ήδη βρίσκονται σε φάση εφαρμογής μέθοδοι που προσπαθούν να μιμηθούν κατά 99% τη λειτουργία του φυσιολογικού νεφρού, εξέλιξη που εκτός από την καλύτερη ποιότητα ζωής θα σημάνει λιγότερες αιμοκαθάρσεις και λιγότερη νοσοκομειακή εξάρτηση.

Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετοί ασθενείς (50 τουλάχιστον στη Β. Ελλάδα κυρίως παιδιά) οι οποίοι κάνουν αιμοκάθαρση στο σπίτι τους, χρησιμοποιώντας ειδικό μηχάνημα και τη μέθοδο συνεχούς φορητής νυχτερινής περιτοναϊκής κάθαρσης.

Σήμερα οι ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση ξεπερνούν τους 8.000, ενώ οι επιστήμονες προβλέπουν ότι στα επόμενα 15 χρόνια τα άτομα με πρόβλημα στα νεφρά θα αυξηθούν. Οι έρευνες και στον τομέα της Νεφρολογίας έχουν στραφεί στα βλαστοκύτταρα του ίδιου του ασθενή για τη δημιουργία ιστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή