Τα Επαγγελματικά Λύκεια ανοίγουν πόρτα για τα ΑΕΙ

Τα Επαγγελματικά Λύκεια ανοίγουν πόρτα για τα ΑΕΙ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πνοή στην επαγγελματική εκπαίδευση δίνει το υπουργείο Παιδείας με την κατάργηση των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων και την ίδρυση των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), η Α΄ τάξη των οποίων θα λειτουργήσει το επόμενο σχολικό έτος, 2006-2007. Βήμα που κρίθηκε απαραίτητο, αφού η επαγγελματική εκπαίδευση στην Ελλάδα απαξιώνεται. Ενδεικτικά, στα TEE η ετήσια μείωση μαθητών τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται στο 7,5% -8%. Χθες, η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γεώργιος Καλός παρουσίασαν το νομοσχέδιο για την ίδρυση των ΕΠΑΛ, οι απόφοιτοι των οποίων θα λαμβάνουν απολυτήριο ισότιμο του Ενιαίου Λυκείου και θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μία θέση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ή να βρουν διέξοδο στην επαγγελματική κατάρτιση.

Οι αλλαγές

Αυτό αποτελεί μια βασική καινοτομία του συστήματος, καθώς και το γεγονός ότι οι μαθητές των δύο πρώτων τάξεων ΕΠΑΛ μπορούν να μεταπηδήσουν στο Ενιαίο Λύκειο. Το ίδιο ισχύει και αντιστρόφως. Τα βασικά σημεία του νέου συστήματος είναι:

– Η φοίτηση στα ημερήσια ΕΠΑΛ είναι τριετής και στα εσπερινά τετραετής.

– Στα ημερήσια, στην Α΄ τάξη εγγράφονται οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου χωρίς εξετάσεις.

– Η Β΄ τάξη διαρθρώνεται σε επαγγελματικούς τομείς και η Γ΄ τάξη σε ειδικότητες.

– Οι απόφοιτοι μπορούν να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και TEI. Θα εξετάζονται σε 6 μαθήματα, ορισμένα γενικής παιδείας και άλλα σχετικά με την ειδικότητα του αποφοίτου. Τα θέματα γενικής παιδείας θα είναι κοινά με του Ενιαίου Λυκείου.

Αδεια ασκήσεως επαγγέλματος

– Εάν δεν συμμετάσχουν στις πανελλήνιες, οι απόφοιτοι θα μπορούν να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

– Οσοι μαθητές της A΄ τάξης Ενιαίου Λυκείου ή ΕΠΑΛ δεν θέλουν να συνεχίσουν στη B΄ τάξη, μπορούν να εγγραφούν στις επαγγελματικές σχολές, διετούς φοίτησης, ώστε να ενταχθούν στην αγορά εργασίας ως τεχνίτες ή να εγγραφούν σε IEK. Πάντως, η ΟΛΜΕ αντιδρά στις αλλαγές. «Αντιμετωπίζονται με προχειρότητα τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, ενώ δεν υπάρχει δέσμευση για τις θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών» ανέφερε στην «K» ο γ.γ. της ΟΛΜΕ κ. Γρ. Καλομοίρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή