Τα παιδιά μιλούν για τη βία που βλέπουν

Τα παιδιά μιλούν για τη βία που βλέπουν

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακρως απογοητευτική για όλους μας είναι η διαπίστωση ότι τα παιδιά στην Ελλάδα δεν έχουν σε ποιον να μιλήσουν για τη βία που υφίστανται, αλλά και για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.

Ερευνα του ΕΚΚΕ

Η έρευνα που διενήργησε το ΕΚΚΕ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών) με πρωτοβουλία της αντιδημάρχου κ. Ηρας Βαλσαμάκη σε σχολεία (δημοτικά και γυμνάσια) της πόλης καταδεικνύει ότι η πλειονότητα των μαθητών έχουν υπάρξει μάρτυρες βίαιων περιστατικών. Ειδικότερα:

– 77% μαθητών Ε΄ τάξης του δημοτικού έχουν δει παιδιά να χτυπούν άλλα παιδιά στο σχολείο.

– 28% στη γειτονιά.

– 18% στο γήπεδο.

– 45% των μαθητών έχουν δει ενήλικες να χτυπούν κάποιον άλλον.

– 32% ομολογούν ότι έχουν συμπεριφερθεί άσχημα σε άλλα παιδιά.

– 19% παιδιών 11 ετών γνωρίζουν κάποιο παιδί που έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση.

Τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα σε περίπου 2.000 μαθητές γυμνασίων και δημοτικών της Αθήνας παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνίδων, η γ.γ. του Συμβουλίου, Ελένη Αδάμ, παιδίατρος.

Ο πρόσφατα θεσμοθετημένος (από το 2003) Συνήγορος του Παιδιού έχει πραγματοποιήσει πολλές επισκέψεις σε σχολεία και επισημαίνει ότι ως χώρα δεν έχουμε ανταποκριθεί στη νομική και ηθική υποχρέωση να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των παιδιών.

«Τα περισσότερα παιδιά, και ειδικά όσα αντιμετωπίζουν προβλήματα βίας και κακοποίησης, μας λένε ότι δεν έχουν σε ποιον να μιλήσουν και ότι θα ήθελαν περισσότερο χώρο φροντίδας και υποστήριξης», λέει ο Συνήγορος του Παιδιού, κ. Γιώργος Μόσχος, και υπογραμμίζει την ανάγκη της παρουσίας ειδικών (ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών) στα σχολεία, καθώς οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί παραδέχονται ότι δεν ξέρουν πώς να χειριστούν ένα παιδί που έρχεται με μώλωπες στο σχολείο! Μάλιστα, ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη έχει εισηγηθεί ακόμα και την απαγόρευση διά νόμου του χαστουκιού!

Οι γυναίκες

Η βία δεν αφορά όμως μόνο τα παιδιά αλλά και τις γυναίκες. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε η ομότιμη καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Καλλιόπη Σπινέλλη. «Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε θέρετρο βίας ανέμελων τουριστριών και προσκήνιο διακίνησης και εκμετάλλευσης γυναικών. Είναι προφανές ότι η γυναίκα που κακοποιεί το παιδί της έχει κακοποιηθεί είτε από τον πατέρα της είτε από τον σύντροφό της», τόνισε η κ. Σπινέλλη.

Το θέμα της βίας στις ποικίλες διαστάσεις και μορφές του θα συζητηθεί εκτενώς κατά τη διάρκεια της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 11 Μαΐου στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ευρωπαϊκού Κέντρου του Διεθνούς Συμβουλίου Γυναικών, το οποίο φιλοξενείται φέτος από το Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή