Ανησυχία λόγω εγκληματικότητας

Ανησυχία λόγω εγκληματικότητας

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία προκαλούν στην πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας τα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας για το πρώτο τετράμηνο του 2006, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Παρά το γεγονός ότι δεν μπορούν να προκύψουν ασφαλή συγκριτικά συμπεράσματα, καθώς τα στοιχεία αντιπαραβάλλονται με τα αντίστοιχα ετήσια του 2005, ωστόσο, σε ορισμένους δείκτες καταγράφονται αριθμοί διόλου καθησυχαστικοί. Συγκεκριμένα, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι το πρώτο τετράμηνο του 2006 σημειώθηκαν στην Αττική 20 ανθρωποκτονίες, όταν είχαν σημειωθεί 49 ολόκληρο το προηγούμενο έτος. Ανάλογη είναι η εικόνα στο Λεκανοπέδιο και για τις ληστείες τραπεζών, καθώς από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο διαπράχθηκαν 75, όταν το 2005 είχαν γίνει συνολικά 139. Αυξητική τάση καταγράφεται και στις άλλες μορφές καθημερινής εγκληματικότητας που απασχολούν τους πολίτες, όπως οι ληστείες, οι κλοπές – διαρρήξεις και οι κλοπές τροχοφόρων.

Από τα στοιχεία που αφορούν Αττική και Επικράτεια επιβεβαιώνεται πάντως η διαπίστωση ότι το συντριπτικό ποσοστό της εγκληματικότητας συγκεντρώνεται στην Αττική. Από τις 846 ληστείες που σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, οι 679 ήταν στην Αττική. Στο Λεκανοπέδιο έγιναν και οι 11.608 κλοπές – διαρρήξεις, από ένα σύνολο 16.587.

H διαπίστωση ότι τα στοιχεία της εγκληματικότητας παρουσιάζουν μια ανησυχητική εικόνα επισημάνθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συσκέψεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Οι αυξητικές τάσεις των δεικτών, όπως αναφέρθηκε, εστιάζονται κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, με Αττική και Θεσσαλονίκη να πρωταγωνιστούν. Εκτιμάται ότι η ανάπτυξη των δράσεων που σχεδιάζονται και αφορούν την ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης θα επιφέρουν κάποια αποτελέσματα και τους επόμενους μήνες η εικόνα θα βελτιωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή