Εξόντωση με δηλητηριασμένα δολώματα

Εξόντωση με δηλητηριασμένα δολώματα

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς όλες τις κοινωνικές ομάδες του Εβρου -κυρίως τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους- να θέσουν τέλος στην πρακτική της τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων για την εξόντωση των «ανεπιθύμητων» ζώων απηύθυναν 1.150 μαθητές από 16 Γυμνάσια του νομού. Αγκαλιάζοντας τη σχετική πρωτοβουλία του WWF Ελλάς, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Νομαρχίας Εβρου, τα παιδιά έγραψαν εκατοντάδες μηνύματα ευαισθητοποίησης για τις επιπτώσεις της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην άγρια πανίδα, τα οποία στη συνέχεια «ανάρτησαν» σε ξύλινα δέντρα που αύριο θα εκτεθούν στο κηποθέατρο Αλεξανδρούπολης.

Μολονότι έχει απαγορευθεί από το 1993, η πρακτική της τοποθέτησης δολωμάτων εμποτισμένων με φυτοφάρμακα (ή ακόμα και με στρυχνίνη ή κυάνιο) εξακολουθεί να απαντάται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια ως μέθοδος εξόντωσης των θεωρούμενων ως «επιβλαβών» για την αγροτική παραγωγή ειδών, όπως οι λύκοι, οι αλεπούδες, τα τσακάλια, τα κουνάβια, οι ασβοί και τα κορακοειδή. Εκτός από τα ζώα-στόχους, όμως, θύματα «πέφτουν» και άλλα είδη της άγριας πανίδας, όπως τα αρπακτικά πουλιά, όταν καταναλώσουν ένα νεκρό, αλλά δηλητηριασμένο ζώο.

Στον Εβρο, η πρακτική αυτή απειλεί με εξαφάνιση τον μικρό πληθυσμό του σπάνιου μαυρόγυπα (Aegypius monachus) που απαντάται στο δάσος της Δαδιάς, το είδος «σημαία» της περιοχής, καθώς πρόκειται για τη μοναδική αναπαραγωγική αποικία στα Βαλκάνια. Μολονότι τον περασμένο αιώνα ο μαυρόγυπας, ο μεγαλύτερος γύπας της Ευρώπης με άνοιγμα φτερών που φθάνει τα τρία μέτρα, γνώριζε μεγάλη εξάπλωση στην Ελλάδα (έχουν αναφερθεί φωλιές ακόμα και στην Αττική), σήμερα στη Δαδιά αριθμεί μόλις 90-100 άτομα, μεταξύ των οποίων 20-22 αναπαραγωγικά ζευγάρια.

Στη σταδιακή συρρίκνωση των πληθυσμών του οδήγησε μεταξύ άλλων η εκτεταμένη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, δεδομένου ότι ο μαυρόγυπας τρέφεται με νεκρά ζώα, τα οποία βρίσκει πετώντας χαμηλά πάνω από αραιά δάση. Αλλωστε, ένα και μόνο δόλωμα μπορεί να εξαφανίσει μια ολόκληρη αποικία του είδους, καθώς οι γύπες αναζητούν την τροφή τους σε ομάδες.

Τα παιδιά του Εβρου όμως λένε «τέλος» στα δηλητηριασμένα δολώματα και στον θάνατο αθώων ζώων. «Οι περισσότεροι μαθητές δεν γνώριζαν την πρακτική αυτή», λέει στην «K» η υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νομού Εβρου κ. Σοφία Τσιροπούλου. «Ηξεραν μόνο τις φόλες που σκοτώνουν τα κατοικίδια· όχι ότι με τον ίδιο τρόπο χάνονται και σπάνια αρπακτικά πουλιά». Αύριο, στην Αλεξανδρούπολη θα πραγματοποιηθεί ανοικτή συζήτηση για το θέμα με τη συμμετοχή μαθητών, εκπροσώπων της δασικής υπηρεσίας, της Νομαρχίας και άλλων φορέων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή