Κτηματολόγιο χωρίς δασικούς χάρτες

Κτηματολόγιο χωρίς δασικούς χάρτες

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς τελικά να αγγίζει την «καυτή πατάτα» των δασικών χαρτών κατατέθηκε προχθές στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Το νομοσχέδιο προσπαθεί ουσιαστικά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρηματοδότησης του έργου, θεσπίζοντας μια σειρά από τέλη, τα οποία θα εισπραχθούν σε πρώτη φάση από τα αστικά κέντρα της χώρας. Σημειώνεται, πάντως, πως η έναρξη του προγράμματος καταγραφής των ενεργών τίτλων σε όλες τις πρωτεύουσες νομών εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Το σχέδιο νόμου πρωτοπαρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2005 και αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους σε ένα μήνα. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το Κτηματολόγιο και τις επί το έλασσον δαπάνες, ορισμένες προσθήκες στον ν. 3316/05, ενώ διευθετεί θέματα ευθύνης και συντήρησης δημοσίων οδών και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Πουθενά, όμως, δεν γίνεται λόγος για τη σύνταξη των δασικών χαρτών, σημείο στο οποίο «κολλάει» επί της ουσίας η σύνταξη του Κτηματολογίου. Οπως απέδειξε μέχρι στιγμής η εμπειρία της κτηματογράφησης 5.730 τ. χλμ. (σε σύνολο 131.900 τ. χλμ. της χώρας), δηλαδή του 4,3% της ελληνικής επικράτειας, οι διεκδικήσεις ιδιωτών και οργανισμών έναντι δασικών εκτάσεων «μπλοκάρουν» συνεχώς τη διαδικασία. Αντίθετα, όπως εξηγούν στελέχη της Κτηματολόγιο Α.Ε., αν υπήρχαν δασικοί χάρτες και αποτυπωμένος αιγιαλός, η ταχύτητα του έργου θα αυξάνονταν σημαντικά.

Αντ’ αυτού, η νέα φάση σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου συναρτάται άμεσα με την είσπραξη τέλους κτηματογράφησης από τα αστικά κέντρα, αρχής γενομένης από όλους τους δήμους των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και τις πρωτεύουσες νομών της χώρας. Η επιλογή του «εύκολου» τμήματος των αστικών κέντρων -έναντι της σαφώς πολυπλοκότερης κτηματογράφησης των αγροτικών περιοχών- ουσιαστικά επελέγη για την άντληση πόρων για τη συνέχιση του έργου. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και αυτή η προκήρυξη (μέσω του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας») της ψηφιοποίησης όλων των υποθηκοφυλακείων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και των πρωτευουσών νομών εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή