Βλέπουν το δένδρο, όχι το δάσος

Βλέπουν το δένδρο, όχι το δάσος

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιφνιδίασε -και όχι μόνο- τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης η δημοσιοποίηση, στο χθεσινό φύλλο της «Κ», εγγράφου που επισήμαινε την απαξίωση της δασικής νομοθεσίας κατά την εφαρμογή πολεοδομικών διατάξεων. Το έγγραφο είχε αποσταλεί από τη γενική διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς τη γενική διεύθυνση πολεοδομίας του ΠΕΧΩΔΕ, καλώντας την να καθοδηγήσει «τις πολεοδομικές υπηρεσίες της χώρας για την αποκατάσταση της ορθότητας».

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, με αφορμή το δημοσίευμα της «Κ», ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς αναφέρει ότι επικοινώνησε με τον συνάδελφό του, κ. Ευάγγελο Μπασιάκο, και αμφότεροι… παραδέχθηκαν ότι δεν γνώριζαν την ύπαρξη του εγγράφου. Προσθέτει, επίσης, ότι «σε κανένα σημείο του υπηρεσιακού εγγράφου δεν εγκαλείται το ΥΠΕΧΩΔΕ», καθώς «οι πολεοδομίες δεν είναι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά των δήμων και των νομαρχιών που εποπτεύονται από τις περιφέρειες».

Η «Κ» έφερε στο φως ένα επίσημο έγγραφο που αποκαλύπτει την καταστρατήγηση των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και του Συντάγματος κατά την εφαρμογή πολεοδομικών διατάξεων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται, στο εν λόγω έγγραφο «εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια που έχουν συμπεριλάβει εκτάσεις δασικού χαρακτήρα ενώ δεν έχουν καταστεί έγκυρα εξακολουθούν να υλοποιούνται. Αυτό έχει ως συνέπεια αμιγώς δασικές περιοχές να μετατρέπονται σε αστικές εκτάσεις», όπως επίσης οικοδομικοί συνεταιρισμοί φερόμενοι ως ιδιοκτήτες εκτάσεων που χαρακτηρίζονται ως δάση ή δασικές πλην όμως δεν έχουν αναγνωρίσει ποτέ δικαιώματα ιδιοκτησίας έναντι του Δημοσίου κατάφεραν και καταφέρνουν με διάφορους τρόπους να διαμορφώνουν τις εκτάσεις αυτές σε τετράγωνα διανοίγοντας δρόμους τους οποίους σε πολλές περιπτώσεις ασφαλτοστρώνουν και σε συνεργασία με τους οικείους ΟΤΑ τούς δίνουν ονομασίες και βάζουν σχετική σήμανση».

Καθώς το συγκεκριμένο έγγραφο καταδεικνύει τις πολεοδομίες ως κοιτίδες αυθαιρεσίας, το ΥΠΕΧΩΔΕ δηλώνει αναρμόδιο, «πετώντας το μπαλάκι» στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις δασικές υπηρεσίες. «Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι τον λόγο για τον οποίο εστάλη το συγκεκριμένο έγγραφο σε υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και μάλιστα μόνο σε αυτή, τη στιγμή που δεν είναι αρμόδια», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Σουφλιάς. Μάλιστα χαρακτηρίζει «ανόητο» το να δινόταν προτεραιότητα στην κτηματογράφηση δασικών περιοχών έναντι των αστικών, αφήνοντας για μεταγενέστερη φάση την αντιμετώπιση του πλέον ακανθώδους ζητήματος του Κτηματολογίου. Ωστόσο, είναι φανερό ότι η κατάρτιση δασικών χαρτών θα έδινε τέλος σε χρόνιες αντιδικίες μεταξύ πολιτών και Δημοσίου, και θα οδηγούσε στην καταπολέμηση μιας μόνιμης πηγής διαφθοράς. Αντί για αυτό ο υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ επαναλαμβάνει την πρότασή του για εκ νέου αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος ώστε «να ξεκαθαριστούν τα κριτήρια με τα οποία οριοθετούνται τα δάση και οι δασικές εκτάσεις, πάνω σε ρεαλιστική βάση».

Ανάμεσα σε αρμοδιότητες και αναρμοδιότητες υπηρεσιών και υπουργείων είναι φανερό ότι το περιβάλλον και οι νομιμόφρονες πολίτες είναι τα τελικά «θύματα». Το έγγραφο που παρουσίασε χθες η «Κ» κατέδειξε για μια ακόμα φορά το πλήθος των αυθαιρεσιών που πραγματοποιούνται με τη σύμπραξη ή την ανοχή υπηρεσιών το Δημοσίου. Αυθαιρεσίες που έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του δασικού περιβάλλοντος της χώρας. Για την προστασία του οποίου το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος εμμέσως παραδέχεται ότι δεν φέρει καμία άλλη ευθύνη πλην της νομοθετικής. Δήλωση που εγείρει ένα εύλογο ερώτημα: ποιος επιτέλους είναι υπεύθυνος για το περιβάλλον;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή