ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η σερβομακεδονική ζώνη έδωσε Ρίχτερ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σεισμική ανησυχία παρατηρείται από χθες στη «σερβομακεδονική ζώνη», που εκτείνεται από τη νότια Σερβία, διασχίζει την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία και καταλήγει στη Χαλκιδική. Ενας σεισμός στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και δύο στη γειτονική Βουλγαρία προβληματίζουν τους επιστήμονες που προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την εξέλιξή τους. Στις 10.01 π.μ. σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,7 Ρίχτερ με επίκεντρο το Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης, ο οποίος έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ακολούθησαν οχτώ μετασεισμοί.

Ενα λεπτό μετά τον σεισμό του Ζαγκλιβερίου σημειώθηκε δόνηση 4,2 Ρίχτερ στη νότια Βουλγαρία, η οποία έγινε ιδιαίτερα αισθητή στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, ενώ ακολούθησαν στις 10.30 π.μ. δομήσεις 3,7 Ρίχτερ και 3,3 Ρίχτερ σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νότια της Σόφιας προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της βουλγαρικής πρωτεύουσας.

Σεισμολόγοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επισήμαιναν το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η «σερβομακεδονική ζώνη», που στο παρελθόν έχει δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς, έχει περιπέσει σε αδράνεια.

«Αδυνατούμε για την ώρα να αποκωδικοποιήσουμε τη σεισμική εξέλιξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής κ. Μανώλης Σκορδίλης.