Ο εισαγγελέας «αθώωσε» τα άλογα με το χασίς

Ο εισαγγελέας «αθώωσε» τα άλογα με το χασίς

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Με εισαγγελική παρέμβαση απετράπη η θανάτωση τεσσάρων αλόγων που βρέθηκαν σε περιοχή της Φλώρινας φορτωμένα με 300 κιλά χασίς. Η τύχη των ζώων τούτη τη φορά κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη και ο νόμος λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας. Τα τέσσερα υποζύγια, τρία αρσενικά και ένα θηλυκό, που εντοπίστηκαν προχθές τα ξημερώματα στη περιοχή Περβάλι του Δήμου Πρεσπών, 40 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, γλίτωσαν τον θάνατο σε αντίθεση με τα πέντε ζώα που θανατώθηκαν πριν από ένα μήνα στην Καστοριά όταν διαπιστώθηκε ότι εισήλθαν παράνομα από τη γειτονική χώρα.

Πέρα από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από τις φιλοζωικές οργανώσεις τούτη τη φορά ο εισαγγελέας Φλώρινας κ. Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου προέβη σε δικονομικές ενέργειες, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα με ευαισθησία.

Βάσει της δικογραφίας που σχηματίστηκε εναντίον αγνώστων, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών, δεν άσκησε ποινική δίωξη, αλλά αποφάσισε την «αλλαγή μεσεγγυούχου» των κατασχεθέντων αλόγων.

Κτηνιατρικές εξετάσεις

Τα ζώα δηλαδή, να αλλάξουν δικαιούχο και να υποβληθούν σε εξετάσεις από την κτηνιατρική υπηρεσία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι υγιή. Εως την έκδοση των αποτελεσμάτων θα απομονωθούν στη Διεύθυνση Δασών της Φλώρινας. Αν τα αποτελέσματα αποδείξουν ότι τα υποζύγια είναι ακίνδυνα για τη δημόσια υγεία, η διαδικασία προβλέπει την παράδοσή τους στην τελειωνιακή αρχή για την εκποίησή τους. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με τον νόμο, δεν θα γλιτώσουν τον θάνατο. «Ο πολιτισμός μιας χώρας κρίνεται και από τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στα ζώα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» ο εισαγγελέας της Φλώρινας.

Κλειδί της εισαγγελικής απόφασης αποτέλεσε η αμφιβολία όσον αφορά τη χώρα προέλευσης των αλόγων. Εφ’ όσον κατασχέθηκαν στο ελληνικό έδαφος, τίποτε δεν αποδεικνύει ότι εισήλθαν από τη γειτονική Αλβανία. Είναι ρητή εξάλλου η απόφαση της επιτροπής των ευρωπαϊκών κοινοτήτων 2004/211 σύμφωνα με την οποία «δεν επιτρέπεται υπό κανέναν όρο η είσοδος ζώων σε έδαφος της ΕΕ.». Αν αποδειχθεί η παράνομη διέλευσή τους προβλέπεται ή θανάτωση ή επιστροφή στη χώρα απ’ όπου προήλθαν.

Φιλοζωικές οργανώσεις

Την απόφαση του εισαγγελέα επικρότησαν φιλοζωικές οργανώσεις. «Αν υπάρχει η μικρή δυνατότητα ερμηνείας του νόμου πρέπει να την εξαντλήσουμε. Είναι εύκολο να τα θανατώσουμε αλλά αν υπάρχει μια μικρή ελπίδα να σωθούν οφείλουμε να τους δώσουμε αυτήν την ευκαιρία», σχολίαζε επ’ αυτού ο εισαγγελικός λειτουργός.

Ενδιαφέρον για την τύχη των τεσσάρων αλόγων έδειξε και η οργάνωση «Αρκτούρος» που εξέφρασε τη βούλησή να τα φιλοξενήσει στην περιοχή του Νυμφαίου Φλώρινας αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων από την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή