Οι καρδιές των Ελλήνων έγιναν σαν τις καρδιές των άλλων…

Οι καρδιές των Ελλήνων έγιναν σαν τις καρδιές των άλλων…

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαετίες καπνίσματος, κατανάλωσης έτοιμου φαγητού, παχυσαρκίας και καθιστικής ζωής, ευθύνονται για το ότι οι Ελληνες έπαψαν να συγκαταλέγονται μεταξύ των λαών με χαμηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων. H άποψη που ήθελε τους Ελληνες να κινδυνεύουν λιγότερο έναντι των άλλων Ευρωπαίων, λόγω της μεσογειακής διατροφής, δυστυχώς δεν ισχύει πια.

Αυτό τόνισαν χθες με αφορμή το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Πρόληψης και Αποκατάστασης Καρδιαγγειακών Νοσημάτων «Europrevent 2006» που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί μεθαύριο στην Αθήνα, ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Χαρίσιος Μπουντούλας, οι αναπληρωτές καθηγητές Καρδιολογίας κ. Χρήστος Πίτσαβος, Ιωάννης Λεκάκης και Αθ. Πιπιλής και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου Σταμάτης Αδαμόπουλος. Οπως είπαν, το δυσάρεστο αυτό συμπέρασμα προκύπτει από την επεξεργασία επιδημιολογικών ερευνών όπως η «ATTIKH» σύμφωνα με την οποία ένας στους τρεις κατοίκους του Λεκανοπεδίου έχει υπέρταση, το 43% υπερχοληστερολαιμία, και το 8% σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης, 7:10 άνδρες και μία στις δύο γυναίκες είναι ενεργοί ή πρώην καπνιστές, ενώ 6:10 άτομα δεν γυμνάζονται.

Η έρευνα αυτή αποτέλεσε εργαλείο για την ανάπτυξη του προγράμματος «HeartScore Greece» για την αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου του ελληνικού πληθυσμού. Με το πρόγραμμα αυτό, οι γιατροί θα μπορούν με ακρίβεια να εκτιμήσουν τον κίνδυνο που έχει ένα άτομο να αναπτύξει καρδιαγγειακό επεισόδιο μέσα στην επόμενη δεκαετία. Το πλεονέκτημα του προγράμματος το οποίο επιμελήθηκαν η Ελληνική και Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία είναι ότι εστιάζει στους παράγοντες κινδύνου που αφορούν μόνο στον ελληνικό πληθυσμό και οι οποίοι διαφοροποιούνται από αυτούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα-ερωτηματολόγιο θα διατίθεται στους γιατρούς από σήμερα στο Διαδίκτυο. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα της E.E. -μετά τη Σουηδία και τη Γερμανία- που εφαρμόζει τέτοιου είδους πρόγραμμα.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και στην ανάγκη οργάνωσης συστήματος προνοσοκομειακής φροντίδας για τα άτομα που εκδηλώνουν έμφραγμα του μυοκαρδίου, καθώς λιγότερο από το 50% αυτών των ασθενών φθάνουν στο νοσοκομείο εγκαίρως. Οπως είπαν θα πρέπει να διατεθούν περισσότερες μοτοσικλέτες στο EKAB που θα φέρουν φορητούς απινιδωτές και να υπάρξει εκπαίδευση των πληρωμάτων ασθενοφόρων για την εφαρμογή θρομβόλυσης στους ασθενείς κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Οπως τόνισε ο κ. Κρεμαστινός με την εφαρμογή αυτών των απλών μέτρων «θα είχαμε 2.000 λιγότερους θανάτους λόγω εμφραγμάτων ετησίως στο Λεκανοπέδιο».

Φθινόπωρο και χειμώνας, οι επικίνδυνες εποχές

Το φθινόπωρο και ο χειμώνας φαίνεται ότι είναι οι πιο επικίνδυνες εποχές για την εκδήλωση εμφράγματος του μυοκαρδίου ειδικά σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης «GREECS» που διεξήγαγε η A΄ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών σε 2.172 ασθενείς με έμφραγμα που νοσηλεύθηκαν σε επτά μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας. Από την έρευνα προκύπτει ότι στην Ελλάδα γίνονται 22 εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω καρδιακού επεισοδίου ανά 10.000 πληθυσμού. Περισσότερο από το 50% των ασθενών είχαν υπέρταση ή/και αυξημένη χοληστερόλη ενώ το 1/3 έπασχαν από διαβήτη. H έρευνα κατέδειξε μεταξύ άλλων ότι όσοι ασθενείς ασκούνταν είχαν καλύτερη εξέλιξη στην υγεία τους σε διάρκεια ενός μηνός μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. Μεταξύ των ασκήσεων που «προστατεύουν» την υγεία της καρδιάς είναι το γρήγορο περπάτημα και το ποδήλατο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή