Χωράφια που γεμίζουν ρεζερβουάρ

Χωράφια που γεμίζουν ρεζερβουάρ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Η Ελλάδα θα μπορούσε τα επόμενα χρόνια να απεξαρτηθεί σ’ ένα ποσοστό περίπου 15% από τις ανάγκες του πετρελαίου, αξιοποιώντας τη χρήση της βιοενέργειας.

Τα συμπεράσματα εργασιών του διεθνούς συμποσίου με θέμα «Βιοενέργεια στην Ελλάδα» που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη αποτελούν μια απάντηση στα αγωνιώδη ερωτήματα ειδικών και μη για την ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου και την εξάρτηση πολλών ευρωπαϊκών οικονομιών από τα ορυκτά καύσιμα.

Οπως τονίστηκε στο συμπόσιο ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να στρέφονται στη βιοενέργεια και κυρίως στην καλλιέργεια των λεγόμενων ενεργειακών φυτών από τα οποία μπορεί να παραχθεί βιοντίζελ.

Γερμανία και Ιταλία πρωταγωνιστούν ήδη στην καλλιέργεια ελαιοκράμβης ενός εκ των ενεργειακών φυτών, ενώ στην Ελλάδα αγρότες σε αρκετές περιοχές (Δυτική Μακεδονία, Ποταμιά Ελασσόνας κ.α.) δοκιμάζουν τα χωράφια τους στις αποδόσεις ενεργειακών φυτών.

Το βιοντίζελ από ενεργειακά φυτά που είναι και περισσότερο φιλικό στο περιβάλλον χρησιμοποιείται ήδη σε Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ιταλία, Τσεχία, ΗΠΑ, Καναδά και άλλες χώρες. Τα ποσοστά αυξάνονται σταθερά και ήδη διαπιστώνεται σε κάποιες χώρες η ανάγκη εισαγωγών βιοντίζελ ή ενδιάμεσων προϊόντων για την παραγωγή του.

Η Ε.Ε. έχει άλλωστε θέσει στόχο έως το 2010 τα κράτη – μέλη της να αντικαταστήσουν σταδιακά τη βενζίνη και το ντίζελ κίνησης σε ποσοστό μέχρι 5,75%.

Με την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή των βιοκαυσίμων και των άλλων ανανεώσιμων καυσίμων στην ελληνική αγορά η ελληνική νομοθεσία προσαρμόστηκε στην σχετική οδηγία της ΕΕ.

Πρόσφατες εκτιμήσεις για το δυναμικό της βιοενέργειας στην Ελλάδα κάνουν λόγο για δυνατότητα παραγωγής πάνω από 900.000 τόνους βιοκαυσίμων τον χρόνο κι ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε το 15% της συνολικής κατανάλωσης πετρελαίου με βιοντίζελ. Οι δύο μονάδες παραγωγής βιοντίζελ στο Κιλκίς και στον Βόλο φιλοδοξούν να διαδραματίσουν πρωτοπόρο ρόλο σ’ αυτήν την εξέλιξη με συνολικό δυναμικό σήμερα 80.000 τόνους δημιουργούν νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά βιοενέργειας.

Εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ εκτιμούν ότι η ανάπτυξη των ενεργειακών καλλιεργειών θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση για τους Ελληνες αγρότες και ειδικότερα από τους παραγωγούς κπνού, βαμβακιού και σιτηρών, προϊόντων δηλαδή που επηρεάζονται έντονα από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Με βάση μάλιστα διαθέσιμα στοιχεία η καθαρή πρόσοδος (μετά των επιδοτήσεων (για τους Ελληνες αγρότες θα μπορούσε να είναι για την παραγωγή ελαιούχων σπόρων (π.χ. ηλίανθος ελαιοκράμβη) χρησιμοποιούμενων σαν πρώτη ύλη στην παραγωγή βιοντίζελ 10-20 ευρώ/στρέμμα και για την παραγωγή γλυκού σόργου για την παραγωγή βιοαιθανόλης 35-50 ευρώ/στρέμμα υπό προϋποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή