Η πολύ έντονη άσκηση βλάπτει σοβαρά την υγεία

Η πολύ έντονη άσκηση βλάπτει σοβαρά την υγεία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Η εξαντλητική προπόνηση και η υπεράνθρωπη προσπάθεια στους αγώνες βλάπτουν το ανοσιακό σύστημα των αθλητών, δημιουργώντας κινδύνους λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Το ανοσιακό σύστημα

Κατά τα τελευταία 15 χρόνια, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η άσκηση προκαλεί σημαντικές μεταβολές στο ανοσιακό σύστημα και μάλιστα είναι γενικά παραδεκτό ότι η άσκηση αποτελεί ένα μοντέλο φυσικού στρες όπως η χειρουργική επέμβαση, το τραύμα κ.λπ. Τις μελέτες που επικεντρώνονται στο ανοσιακό σύστημα και την άσκηση παρουσίασε στο 8ο Διεθνές Συνέδριο της Αθλητιατρικής Εταιρείας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, η καθηγήτρια Παθολογίας – Ανοσολογίας του ΑΠΘ κ. Μαρία Ραπτοπούλου-Γιγή.

Σύμφωνα με τις μελέτες, ο κίνδυνος των αναπνευστικών λοιμώξεων αυξάνεται κατά την περίοδο της προπόνησης των αθλητών, ιδιαίτερα όταν η επιβάρυνση υπερβαίνει το ατομικό όριο της ικανότητας προς άσκηση του αθλητή. «Οι πιο πολλοί αθλητές αντοχής εμφανίζουν μικρή ή καθόλου πιθανότητα λοίμωξης κατά τη διάρκεια της συνηθισμένης προπόνησης, αλλά ο κίνδυνος αυξάνεται κατά την περίοδο υπερ-προπόνησης και κατά τη διάρκεια συμμετοχής σε αγώνες. Βαριά συνεχόμενη άσκηση χωρίς επαρκή ανάπαυση έχει αποτέλεσμα καταστολή του ανοσιακού συστήματος, η οποία και θα οδηγήσει σε εξάντληση. Κατά συνέπεια, πρέπει να αναζητήσουμε την ελάχιστη δόση για ένα επιθυμητό αποτέλεσμα» κατέληξε η κυρία Ραπτοπούλου.

Οι αθλητίατροι συνιστούν σωστό πρόγραμμα προπόνησης και παρακολούθηση της κόπωσης, έλεγχο της καρδιακής συχνότητας ηρεμίας, αποφυγή στρεσογόνων παραγόντων, κατανάλωση υδατανθράκων, εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης, προσοχή σε προειδοποιητικά συμπτώματα όπως διαταραχή του ύπνου, απώλεια ενδιαφέροντος, κατάθλιψη, αδυναμία συγκέντρωσης και συχνές λοιμώξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή