Ερευνα, διαφάνεια τα ζητούμενα στο Παν. Αθηνών

Ερευνα, διαφάνεια τα ζητούμενα στο Παν. Αθηνών

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τρία σχήματα διεκδικούν στις αυριανές εκλογές τον πρυτανικό θώκο, από τον οποίο αποχωρεί αναγκαστικά ύστερα από τις δύο θητείες ο κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Το βασικό πρόβλημα του αρχαιότερου και μεγαλύτερου πανεπιστημίου (χωρίς πολυτεχνικές σχολές) της χώρας -μετρά 169 χρόνια ζωής, έχει 31 σχολές και τμήματα, 110.000 φοιτητές και 2.100 διδάσκοντες- σχετίζεται με την υλικοτεχνική υποδομή. Οι σχολές του ιδρύματος είναι διάσπαρτες (σε Γουδί, Ζωγράφου, Δάφνη, κέντρο) ενώ η αύξηση του αριθμού των μεταπτυχιακών φοιτητών ενίσχυσε την πίεση για νέους χώρους διδασκαλίας. H διασπορά των χώρων, κατ’ αρχήν, οδηγεί και σε διασπορά πόρων και προσωπικού. «Τα σημαντικά βήματα των τελευταίων χρόνων, με τα νέα κτίρια, πρέπει να συνεχισθούν», δηλώνει στην «K»  ο γραμματέας του ιδρύματος κ. Παναγιώτης Κοντός. Εκτός από το ασφυκτικό πρόβλημα των αιθουσών, το ίδρυμα έχει ανάγκη για νέες βιβλιοθήκες, εργαστήρια αλλά και εξειδικευμένο διοικητικό προσωπικό.

«Το δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να είναι πάντα έτοιμο να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του παρόντος αλλά και του μέλλοντος, παράγοντας και μεταδίδοντας τη νέα γνώση και εκπληρώνοντας τον βαθύτατα κοινωνικό, πολιτιστικό και παιδευτικό του ρόλο», δηλώνει στην «K»  ο νυν αντιπρύτανης και υποψήφιος πρύτανης κ. Χρήστος Κίττας. «Για να καλύψουμε αυτή την ανάγκη θα εργασθούμε για την ενίσχυση της βασικής και της εφαρμοσμένης έρευνας, την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες, την επέκταση και βελτίωση των υποδομών και ιδιαιτέρως εκείνων των βιβλιοθηκών και των εργαστηρίων, για την ανάπτυξη των ερευνητικών και εκπαιδευτικών συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο και, βεβαίως, τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Παράλληλα, θα προχωρήσουμε σε εκσυγχρονισμό της διοικητικής λειτουργίας, ενισχύοντας την αποκέντρωση προς τις σχολές και τα τμήματα», προσθέτει ο κ. Κίττας. Στο συνδυασμό του συμμετέχουν για τις θέσεις των αντιπρυτάνεων ο κ. Δημοσθένης Ασημακόπουλος, ο κ. Γεώργιος Κρεατσάς και ο κ. Ιωάννης Καράκωστας.

«Μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του πανεπιστημίου οφείλονται στην πολιτική εξουσία τη σημερινή αλλά και του χθες: το δημόσιο πανεπιστήμιο χρειάζεται υπεράσπιση, η χρηματοδότηση της παιδείας είναι ελλιπέστατη, η έλλειψη ακαδημαϊκής και διοικητικής αυτονομίας είναι ουσιαστική τροχοπέδη, ο τρόπος με τον οποίο τέθηκε μονομερώς το περίπλοκο θέμα της αξιολόγησης καλλιέργησε μόνο αμυντικά αντανακλαστικά», λέει στην «Κ» ο έτερος υποψήφιος πρύτανης κ. Θεοδόσης Πελεγρίνης. «Δεν είναι τα θέματα αυτά απλά και μονοσήμαντα. Δεν πήραν μέχρι σήμερα οι αρχές του πανεπιστημίου την πρωτοβουλία να εισηγηθούν στην επιστημονική κοινότητα θέσεις, να οργανώσουν συζητήσεις, να αντέξουν να διαπραγματευτούν αντιθέσεις. Για παράδειγμα, αυτό που κάνει η «επιτροπή σοφών» θα έπρεπε να ήταν πρωτοβουλία και έργο του πανεπιστημίου. Παρ’ όλες αυτές τις αντιξοότητες, έχουμε μεγάλο και δύσκολο έργο να επιτελέσουμε και στο εσωτερικό του Πανεπιστημίου. Δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στη συλλογικότητα, τη λογοδοσία και τη διαφάνεια στις αποφάσεις, τη διαβούλευση και την επικοινωνία, την καλλιέργεια της ατομικής και της συλλογικής ευθύνης», προσθέτει ο κ. Πελεγρίνης. Μαζί του, υποψήφιοι για θέσεις αντιπρυτάνεων είναι η κ. Θάλεια Δραγώνα, ο κ. Γαβρίλος Καρατζάς και ο κ. Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.

Ο κ. Γεώργιος Σίσκος, που ηγείται του τρίτου συνδυασμού -συμμετέχουν ως υποψήφιοι αντιπρυτάνεις η κ. Αγγελική Αραπογιάννη, ο κ. Κωνσταντίνος Μπουντόλος και η κ. Ευαγγελία Ξηρουχάκη-, δήλωσε στην «K»: «H πρωτοβουλία μας στηρίζεται στην πρόθεσή μας, οι πρυτανικές αρχές να αγωνιστούν και να πρωτοστατήσουν για την ακύρωση των κεντρικών κατευθύνσεων της επιχειρούμενης πολιτικής μεταρρύθμισης στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Θεωρούμε ότι η κίνησή μας μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά, ώστε το αρχαιότερο πανεπιστήμιο με τους φορείς που το απαρτίζουν (μέλη ΔΕΠ, εργαζόμενοι και φοιτητές) να αναθερμάνει τον κοινωνικό του πυρήνα και να διαδραματίσει τον «ξεχασμένο» κυρίαρχο θεσμικό του ρόλο για μίαν ανώτατη εκπαίδευση ενταγμένη στην υπηρεσία του λαού. Τα τελευταία χρόνια δρομολογήθηκε μια δέσμη πολύπλευρων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση, με βάση την εκπορευόμενη από την E.E. πολιτική. Εμείς προβάλλουμε σθεναρό όχι στην απαξίωση του ενιαίου, δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή