Ζώνες ασφαλείας στα ταξί, και διπλασιασμοί προστίμων

Ζώνες ασφαλείας στα ταξί, και διπλασιασμοί προστίμων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεμένοι» με ζώνη ασφαλείας θα είναι όλοι οι οδηγοί επαγγελματικών οχημάτων σύμφωνα με τις προβλέψεις του αναθεωρημένου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Οδηγοί ταξί, λεωφορείων, ΚΤΕΛ και φορτηγών θα υποχρεούνται να φορούν τη ζώνη ασφαλείας, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα καλούνται να καταβάλουν πρόστιμο διπλάσιο από αυτό που ισχύει σήμερα (83 ευρώ) που ανέλθει στα 166 ευρώ περίπου.

Διπλάσια τα πρόστιμα

Στην περίπτωση των ταξί υποχρέωση να φορούν ζώνη ασφαλείας θα έχουν και οι επιβάτες με δική τους ευθύνη, όπως επεσήμανε ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Λιάπης στο πλαίσιο του διαλόγου, που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την πολυαναμενόμενη αναθεώρηση του ΚΟΚ. Εάν δηλαδή ο επιβάτης του ταξί δεν φοράει ζώνη ασφαλείας καλείται ο ίδιος να πληρώσει το πρόστιμο και όχι ο οδηγός, πρόστιμο το οποίο όμως προβλέπεται μόνο για τον συνοδηγό και όχι τους επιβάτες των πίσω καθισμάτων. «Με δεδομένο ότι όλα τα καινούργια αυτοκίνητα διαθέτουν αερόσακο και ενδεχόμενη ενεργοποίησή του είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον επιβάτη που δεν είναι «δεμένος» κρίνουμε το συγκεκριμένο μέτρο ως σημαντικό», δήλωσε ο κ. Ευθύμιος Λυμπερόπουλος πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Αγοραίων και Ταξί. Ο κ. Λυμπερόπουλος εμφανίστηκε συγκαταβατικός στο θέμα της ζώνης ασφαλείας διότι όπως εξήγησε εκτιμά ότι θα «εξαργυρώσει» ο κλάδος τη συμφωνία για τις ζώνες με κάποιες διευκολύνσεις στο θέμα των λεωφορειολωρίδων όπως είναι οι ειδικές εσοχές και οι πιάτσες ταξί…

Ακόμη και με αφαίρεση διπλώματος οδήγησης απειλούνται οι οδηγοί, που θα σταθμεύουν παράνομα στις ράμπες για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, καθώς επίσης και οι οδηγοί που θα παραβιάζουν τις φυλασσόμενες διαβάσεις τρένων, μέτρο που είχε προαναγγελθεί παλαιότερα με αφορμή τα δυστυχήματα που είχαν σημειωθεί στον ΟΣΕ. Διπλάσιο πρόστιμο θα προβλέπεται, σύμφωνα με τις έως τώρα προτάσεις του υπουργείου Μεταφορών, για την παραβίαση των λεωφορειολωρίδων (το πρόστιμο αυτήν τη στιγμή είναι 83 ευρώ και εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 166 ευρώ), όπως επίσης και για την παραβίαση του σήματος STOP (από 167 ευρώ αναμένεται να φτάσει τα 334 ευρώ).

Ψυχιατρικό έλεγχο των υποψηφίων επαγγελματιών οδηγών και εξέταση για χρήση ναρκωτικών ουσιών πρότεινε ο κ. Κ. Βουλγαράκης πρόεδρος Αστικών ΚΤΕΛ (εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης). Ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι υπάρχουν κρούσματα χρήσης ναρκωτικών από οδηγούς, καθώς έχουν γίνει καταγγελίες στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στον Βόλο και στην Καβάλα. Παράλληλα μεγάλη βαρύτητα δίνεται στην ασφαλή φόρτωση των φορτηγών οχημάτων και όπως προανήγγειλε ο κ. Λιάπης έως το τέλος του έτους θα έχει παραλάβει το υπουργείο Μεταφορών 7 κινητές μονάδες ελέγχου και άλλες 30 κινητές πλάστιγγες θα παραλάβει στις αρχές του νέου χρόνου με στόχο τη διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων στα φορτηγά. Τέλος, συμφώνησε στον εξορθολογισμό των ορίων ταχύτητας, σε όλη την επικράτεια, τα οποία όπως επισημάνθηκε δεν έχουν αναπροσαρμοστεί εδώ και πολλά χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή