Ημέρες πανελλαδικών εξετάσεων

Ημέρες πανελλαδικών εξετάσεων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αντίστροφη μέτρηση για τους φετινούς υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων έχει αρχίσει. Σήμερα ολοκληρώνονται τα μαθήματα στα λύκεια και την επόμενη Τρίτη 23 Μαΐου θα ξεκινήσει ο… μικρός πλέον -αφού τα εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι 6 αντί των 9- εξεταστικός μαραθώνιος για τους περίπου 98.140 τελειοφοίτους και τους αποφοίτους των ημερήσιων Ενιαίων Λυκείων που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Θα διεκδικήσουν τις 67.684 θέσεις που τους αναλογούν φέτος στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Βέβαια, από τη Δευτέρα 22 Μαΐου οι περίπου 2.000 μαθητές των εσπερινών λυκείων θα ξεκινήσουν τις αντίστοιχες εξετάσεις για τις 844 θέσεις που τους αναλογούν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

«Παγίδες»

Πάντως, μπορεί τα μαθήματα να είναι λιγότερα φέτος, όμως οι «παγίδες» δεν λείπουν, όπως ανέφερε στην «K» ο έμπειρος εκπαιδευτικός και ιδιοκτήτης του ομίλου OPION – Id’ EF κ. Μανώλης Αμαργιαννάκης. Κατ’ αρχάς, φέτος οι μαθητές θα ξεκινήσουν πέφτοντας στα… άγνωστα νερά της Εκθεσης, η οποία αποτελεί το βασικό σκέλος της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας. Ενα μάθημα που όσο στέρεες γνώσεις και να έχει ο μαθητής μπορεί να φέρει… απρόβλεπτα αποτελέσματα. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι το 24,35% των γραπτών στη Νεοελληνική Γλώσσα βαθμολογήθηκε και από τρίτο βαθμολογητή, αφού οι βαθμολογίες των δύο πρώτων είχαν διαφορά μεγαλύτερη των 3 μονάδων (με άριστα το 20). Από την άλλη, οι φετινοί υποψήφιοι εξετάζονται για πρώτη φορά σε πανελλαδικό επίπεδο, γεγονός που επιτείνει το άγχος τους. Και αυτό διότι πέρυσι καταργήθηκαν οι πανελλαδικές εξετάσεις στη B΄ λυκείου, οι οποίες -με δεδομένο ότι ο βαθμός τους μετρούσε προαιρετικά- αποτελούσαν ουσιαστικά τη… γενική πρόβα των υποψηφίων μαθητών για τις εξετάσεις της Γ΄ λυκείου.

«Οι μαθητές πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία, διότι η απειρία του πρωτάρη δεν γνωρίζουμε πώς μπορεί να επιδράσει στην επίδοσή τους κατά το κρίσιμο τρίωρο της εξέτασης», λέει ο κ. Αμαργιαννάκης.

Μάλιστα, κάποιοι -κυρίως οι μέτριοι μαθητές- θα έχουν και το επιπρόσθετο άγχος της βαθμολογικής βάσης (το 10 ως γενικός βαθμός πρόσβασης ή τα 10.000 μόρια), την οποία από φέτος όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να περάσουν για να διεκδικήσουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Απολυτήριες εξετάσεις

Μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις της Γ΄ λυκείου θα γίνουν -από 7 μέχρι 21 Ιουνίου- οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας, με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει κάθε λύκειο χωριστά. Από 6 μέχρι και 21 Ιουνίου θα γίνουν οι αντίστοιχες ενδοσχολικές εξετάσεις για την Δ΄ τάξη των εσπερινών Ενιαίων Λυκείων. Τέλος, οι εξετάσεις των μαθητών των A΄ και B΄ λυκείου θα γίνουν από 24 Μαΐου μέχρι 21 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή