Οι γιατροί μάς ενημερώνουν για τα εγκεφαλικά επεισόδια

Οι γιατροί μάς ενημερώνουν για τα εγκεφαλικά επεισόδια

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και άμεση μεταφορά του πάσχοντος στο νοσοκομείο είναι οι δύο βασικοί άξονες για την καλύτερη αντιμετώπιση ενός ασθενούς με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα εγκεφαλικά αποτελούν τη δεύτερη αιτία θανάτου και την πρώτη αιτία σοβαρής αναπηρίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη χώρα μας κάθε χρόνο υφίστανται το «πρώτο» εγκεφαλικό 25.000 άτομα, εκ των οποίων το 1/3 δεν θα επιβιώσει περισσότερο από ένα έτος μετά την εκδήλωση του επεισοδίου και άλλο 1/3 θα αποκτήσει σοβαρή αναπηρία. Από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κινδυνεύουν όλες οι ηλικίες, ωστόσο στους νέους ενοχοποιούνται διαφορετικοί παράγοντες σε σχέση με τα ηλικιωμένα άτομα, μεταξύ των οποίων η χρήση κοκαΐνης και άλλων συνθετικών ουσιών.

Σε νεαρά άτομα

Αυτά τόνισαν χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Σιτζόγλου και ο λέκτορας νευρολογίας του Παν. Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Σπέγγος, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο. Οπως είπαν, τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν απειλή για όλες τις ηλικίες, ακόμα και για νεαρά άτομα. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στη χώρα μας αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα κάτω των 40-45 ετών, γεγονός που οι ειδικοί αποδίδουν κυρίως στην καλύτερη καταγραφή και διάγνωση των περιστατικών. Στις νεαρές ηλικίες τα επεισόδια οφείλονται, μεταξύ άλλων, σε γενετικού τύπου βλάβες αγγείων, ρήξη ανευρυσμάτων αλλά και βλάβες που προκαλεί η χρήση κοκαΐνης και ενδεχομένως και άλλων συνθετικών ναρκωτικών ουσιών. Σε γενικές γραμμές, στους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου που μπορούν να προληφθούν περιλαμβάνονται οι: αρτηριακή υπέρταση, στεφανιαία νόσος, κολπική μαρμαρυγή, διαβήτης, κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, κακή διατροφή και υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Σύμφωνα με τους ομιλητές, τα συμπτώματα που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τον πάσχοντα και τους οικείους του ώστε να απευθυνθούν σε κάποια μονάδα υγείας, είναι η αιφνίδια δυσκολία στην όραση, ο έντονος πονοκέφαλος, απώλεια ισορροπίας, ή συντονισμού κινήσεων και μούδιασμα. Τέλος, οι ειδικοί τόνισαν την ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου μονάδων άμεσης αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων στα νοσοκομεία, για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη αντιμετώπιση των ασθενών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή