Οξύτατο πρόβλημα στην Πάτρα

Οξύτατο πρόβλημα στην Πάτρα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριπλή κόντρα για τον πρυτανικό θώκο στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Δυτικής Ελλάδας. Με έδρα την Πάτρα το πανεπιστήμιο διαθέτει 21 σχολές, στις οποίες φοιτούν περίπου 20.000 φοιτητές και διδάσκουν 900 πανεπιστημιακοί (εκ των οποίων 150 συμβασιούχοι).

Το πανεπιστήμιο τα τελευταία χρόνια δέχεται όλο και περισσότερους φοιτητές σε σχέση με τις υποδομές του, με αποτέλεσμα αυτό να είναι και το οξύτερο πρόβλημα. Οι αίθουσες και τα εργαστήρια δεν επαρκούν για τον αριθμό των φοιτητών. Είναι ενδεικτικό ότι στα εργαστήρια οι διδάσκοντες περικόβουν ασκήσεις, ενώ ένα πείραμα, όταν γίνεται για 20 φοιτητές καταντά… επίδειξη, όπως ανέφερε στην «K» παλαιός πανεπιστημιακός του ιδρύματος. Στις εκλογές της Τρίτης 30 Μαΐου υποψηφιότητα έχουν θέσει τρία σχήματα.

Στο πρώτο ηγείται ο κ. Παναγιώτης Κουμπιάς και στις θέσεις των υποψήφιων αντιπρυτάνεων είναι ο κ. Γεώργιος Καραϊσκάκης, η κ. Βενέτα Λαμπροπούλου και ο κ. Πέτρος Γρουμπός. Στο δεύτερο σχήμα ηγείται ο πρώην πρύτανης κ. Σταμάτης Αλαχιώτης, με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τον κ. Νικόλαο Βοβό, τον κ. Δημήτρη Παπαναστασίου και τον κ. Κωνσταντίνο Συριόπουλο. Στο τρίτο σχήμα ο κ. Σταύρος Κουμπιάς θέτει υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τον κ. Κωνσταντίνο Ραβάνη, τον κ. Δημήτρη Δουγένη και τον κ. Βασίλειο Αναστασόπουλο.

Ιωάννινα: κενά στις υποδομές

Τα δεινά των νεότερων περιφερειακών ιδρυμάτων μοιάζει να αποκτά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Η επέκτασή του με νέες σχολές όξυνε το πρόβλημα υποδομών. Το ίδρυμα έχει 17 σχολές στα Ιωάννινα και παράρτημα στο Αγρίνιο με περίπου 13.000 φοιτητές και 650 διδάσκοντες. Καθώς η επέκτασή του δεν συνοδεύτηκε από τα απαραίτητα κονδύλια δημιουργήθηκαν προβλήματα, ακόμη και στις σχολές των Ιωαννίνων, όπου ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί εγκαταστάσεις σε σχολές όπως η Ιατρική. Στις μεθαυριανές εκλογές της Πέμπτης θα συμμετάσχουν δύο ψηφοδέλτια. Αυτό του νυν αντιπρύτανη κ. Ιωάννη Γεροθανάση για τη θέση πλέον του πρύτανη, με υποψήφιους αντιπρυτάνεις τον κ. Γεώργιο Παπαγεωργίου, τον κ. Σωτήρη Λουκά και τον κ. Δημήτρη Στεφάνου. Στο άλλο ηγείται ο κ. Φίλιππος Πομώνης με αντιπρυτάνεις τον κ. Παν. Τζαμάτο, τον κ. Τσικάρη και τον κ. Βασ. Σοφικίτη.

«Μακεδονίας»: Ενα ψηφοδέλτιο

Καμία αγωνία στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με τις 10 σχολές και τους14.000 φοιτητές. Το μοναδικό σχήμα που βάζει υποψηφιότητα για τις εκλογές της Τετάρτης 24 Μαΐου είναι του νυν αντιπρύτανη κ. Ηλία Κουσκουβέλη (υποψήφιοι αντιπρυτάνεις οι Αθανάσιος Νούλας, Δημήτρης Σουμπενιώτης, Στέλιος Κατρανίδης). Στο σχήμα εκπροσωπούνται προσκείμενοι σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Στοιχείο που μπορεί να εξασφαλίζει τη χωρίς προβλήματα -από τις φοιτητικές παρατάξεις, τουλάχιστον- εύρυθμη διοίκηση. Τέλος, στις πρυτανικές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών την Τρίτη 23 Μαΐου υποψηφιότητα για πρυτάνεις βάζουν ο κ. Γεώργιος Ζέρβας (Λεωνίδας Λουλούδης, Μόσχος Πολυσίου οι υποψήφιοι αντιπρυτάνεις) και η κ. Καίτη Χρονοπούλου (Λεωνίδας Τζάνος, Παναγιώτης Ευθυμιάδης οι αντιπρυτάνεις).

Οι ελλείψεις στο «Θράκης»

Πίσω του επιχειρεί να αφήσει το Πανεπιστήμιο Θράκης τα οικονομικά προβλήματα της τελευταίας διετίας, που το οδήγησαν ακόμα και στον κίνδυνο της διακοπής του ρεύματος λόγω χρεών στη ΔΕΗ. Εχει περίπου 23.000 φοιτητές και περί τους 600 διδάσκοντες στις 18 σχολές και τμήματα που βρίσκονται σε 4 πόλεις της Θράκης (την Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα). Ετσι «οι ανάγκες σε αίθουσες, εργαστήρια και εξοπλισμό πολλαπλασιάζονται επί 4» λέει στην «Κ» πανεπιστημιακός. Τα προβλήματα θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νυν αντιπρύτανης κ. Κωνσταντίνος Σιμόπουλος που ηγείται του μοναδικού ψηφοδελτίου στις αυριανές πρυτανικές εκλογές. Ο κ. Σιμόπουλος θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον νυν πρύτανη κ. Αθανάσιο Καραμπίνη, ο οποίος πλέον είναι στο ίδιο σχήμα ως αντιπρύτανης. Τις άλλες δύο θέσεις αντιπρυτάνεων θα καλύψουν ο κ. Στυλ. Σταματόπουλος και ο κ. Σάβ. Τοκμακίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή