«Πάρτε πίσω τον ροδοπελεκάνο σας»

«Πάρτε πίσω τον ροδοπελεκάνο σας»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τι γύρευε ένας Ροδοπελεκάνος στην παγωμένη Λιθουανία; Το μυστήριο αυτό προσπάθησαν να εξηγήσουν τον περασμένο Απρίλιο οι Λιθουανοί που έβλεπαν για πρώτη φορά στη ζωή τους το σπάνιο αυτό είδος να προσγειώνεται ταλαιπωρημένο σε μια από τις παγωμένες λίμνες της χώρας τους. Πρωτίστως, όμως, φρόντισαν να τον περιθάλψουν καθώς ο πελεκάνος, εξαντλημένος από το μακρινό ταξίδι, είχε χάσει αρκετό βάρος. Μέλη της Εταιρείας Προστασίας Αγρίων Ζώων της Λιθουανίας του έσωσαν τη ζωή, αλλά τον έθεσαν σε καραντίνα για 30 ημέρες προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για τον ιό της γρίπης των πτηνών. Τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά οπότε ο πελεκάνος εκτέθηκε στα μάτια όλων.

«Σεξοτουρίστας»

Το θέμα απασχόλησε τα ΜΜΕ της χώρας, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το εντυπωσιακό πτηνό (παγκοσμίως απειλούμενο είδος) γύρω από το οποίο έπλεξαν διάφορες ιστορίες. Οι εκτιμήσεις ήταν ότι ο πελεκάνος, εγκαταλείποντας την Αφρική, έχασε το κοπάδι του και ακολούθησε μια ομάδα πελαργών. Ετσι κατέληξε σε λάθος τόπο, ακατάλληλο για την επιβίωσή του. Κάποιοι, όμως, αστειευόμενοι, τον παρομοίωσαν με «σεξοτουρίστα» που παρασύρθηκε από μια όμορφη πελαργίνα ή με λαθρομετανάστη που έφθασε στη χώρα τους χωρίς διαβατήριο και τώρα έπρεπε να απελαθεί…

Η παραμονή του, ωστόσο, στη Λιθουανία ήταν αδύνατη καθώς οι πελεκάνοι δεν φθάνουν πιο βόρεια από τα Βαλκάνια ούτε και πιο δυτικά από τη Μικρή Πρέσπα.

Η απόφαση ελήφθη χωρίς δεύτερη σκέψη: o πελεκάνος πρέπει να ζήσει ελεύθερος στο φυσικό του περιβάλλον κι όχι σε κάποιον ζωολογικό κήπο. Μέσω του Διεθνούς Δικτύου για τη Φύση, οι Λιθουανοί ήρθαν σ’ επαφή με τον Σύλλογο Περίθαλψης και Προστασίας Αγρίων Ζώων «Αλκυόνη» προκειμένου ο πελεκάνος να απελευθερωθεί στη λίμνη Κερκίνη όπου ζουν περισσότερα από 350 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων τα δύο είδη πελεκάνων (ροδοπελεκάνοι και αργυροπελεκάνοι).

Τ.V. – σταρ

Η τελετή αποχαιρετισμού για το πτηνό, που άγγιξε τις καρδιές των Λιθουανών, ήταν πανηγυρική. Παιδιά απ’ όλη τη χώρα συγκεντρώθηκαν για να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό που οργάνωσαν τα ΜΜΕ για να ψηφίσουν το όνομα αυτού πριν αναχωρήσει για την Ελλάδα. Ο «Πράνας» όπως τον ονόμασαν που σημαίνει Φραντσέσκα -είναι θηλυκό- συνοδευόμενος από λιθουανικό τηλεοπτικό συνεργείο δημοφιλούς ταξιδιωτικής εκπομπής, έφθασε στη χώρα μας αεροπορικώς το μεσημέρι της Κυριακής και χθες το πρωί απελευθερώθηκε στο τρίγωνο Μεγαλοχωρίου της λίμνης Κερκίνης. Τον συντονισμό της επιχείρησης διευκόλυνε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το κέντρο πληροφόρησης της λίμνης Κερκίνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή