25.000 ευρώ (για αγόρι) η παράνομη υιοθεσία

25.000 ευρώ (για αγόρι) η παράνομη υιοθεσία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φως στον τρόπο που δρουν τα οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας βρεφών σε ολόκληρη την Ευρώπη ρίχνει η εξάρθρωση, από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, ελληνοβουλγαρικής σπείρας. H σχετική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, μετά τις περιπτώσεις αγοραπωλησίας βρεφών, σε Αθήνα, Λαμία, Βόλο και Κρήτη, που απασχόλησαν τις διωκτικές αρχές. Στην αστυνομία κατέθεσε μια νεαρή γυναίκα από τη Βουλγαρία, η οποία, όπως είπε στους αστυνομικούς, τον περασμένο Φεβρουάριο παρέδωσε το νεογέννητο παιδί της σε συμπατριώτισσά της, μέλος του κυκλώματος, προκειμένου να πωληθεί σε οικογένεια Ελλήνων. H γυναίκα μετάνιωσε για την πράξη της και ζήτησε να της δοθεί το παιδί πίσω. Της απάντησαν ότι είχε ήδη δοθεί για υιοθεσία και την ενημέρωσαν ότι, προκειμένου η όλη διαδικασία να αποκτήσει και χαρακτήρα νομιμότητας, έπρεπε στις 15 Μαΐου, προχθές δηλαδή, να παρουσιασθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και να καταθέσει ότι συναινεί στην υιοθεσία.

Μαζί της στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων βρέθηκαν προχθές και αστυνομικοί της Ασφάλειας, οι οποίοι συνέλαβαν τη Βουλγάρα που είχε αρχικά παραλάβει το παιδί, μια Ελληνίδα, που φέρεται να είχε σημαντικό ρόλο στο κύκλωμα και δύο ακόμη γυναίκες από τη Βουλγαρία, που είχαν δώσει τα παιδιά τους για υιοθεσία με τον ίδιο τρόπο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την αστυνομία, η δράση του κυκλώματος ήταν τυποποιημένη και εκτιμάται ότι δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αλλά και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου με ανάλογο τρόπο πωλούνται παιδιά προς υιοθεσία σε άτεκνες οικογένειες. H άκρη του νήματος βρίσκεται στη Βουλγαρία, όπου, σύμφωνα με την αστυνομία θα πρέπει να βρίσκονται και οι επικεφαλής του κυκλώματος. Εκεί εντοπίζονται έγκυες γυναίκες σε δεινή οικονομική κατάσταση, οι οποίες πείθονται να μεταβούν στη χώρα προορισμού, στην περίπτωσή μας η Ελλάδα, να γεννήσουν εκεί και να δώσουν το παιδί για υιοθεσία. Προκειμένου να αποπροσανατολισθούν οι διωκτικές αρχές, οι γυναίκες ακολουθούν ταξίδι με αρκετούς ενδιάμεσους σταθμούς, οι οποίοι για την Ελλάδα είναι η Σερβία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Ιταλία. Τα μέλη του κυκλώματος στη χώρα μας αναλάμβαναν να εντοπίσουν ενδιαφερόμενους υποψήφιους θετούς γονείς, πρόθυμους να καταβάλουν 25.000 ευρώ για αγόρι και 20.000 ευρώ για κορίτσι. Οι φυσικές μητέρες υποβάλονταν στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, γίνονταν οι ενδιάμεσες συμβολαιογραφικές πράξεις και η διαδικασία ολοκληρωνόταν δικαστικά με την τυπική δήλωση της μητέρας ότι συναινεί στην υιοθεσία. Από τα χρήματα, οι φυσικές μητέρες έπαιρναν από 3 – 10 χιλιάδες ευρώ και τα υπόλοιπα πήγαιναν στα μέλη του κυκλώματος. Με τον τρόπο αυτό οργανώθηκαν τον τελευταίο χρόνο 35 παράνομες υιοθεσίες στην Ελλάδα από το ίδιο κύκλωμα. Από τις έρευνες προέκυψε η εμπλοκή 10 ακόμη ατόμων στη Βουλγαρία, που αναζητούνται σε συνεργασία με τις εκεί διωκτικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή