Αλλοι οι απαγωγείς, άλλοι οι ανακριτές

Αλλοι οι απαγωγείς, άλλοι οι ανακριτές

4' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τόπος, ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν απαγωγές και παράνομες ανακρίσεις Πακιστανών στη χώρα μας τον Ιούλιο του 2005, λίγο μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, περιγράφονται λεπτομερώς στο πόρισμα του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Νικ Δεγαΐτη. Επισήμως, οι απαγωγές χαρακτηρίσθηκαν «προβοκάτσια» και αποδόθηκαν σε ενδοπακιστανικές έριδες, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης αρνήθηκε την εμπλοκή ελληνικών κρατικών υπηρεσιών και ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Ιωάννης Κοραντής αρνήθηκε την εμπλοκή της ΕΥΠ ή άλλης ελληνικής κρατικής υπηρεσίας στις απαγωγές, όμως ο εισαγγελέας κ. Δεγαΐτης υποστηρίζει ότι η εκδοχή της εμπλοκής ελληνικών μυστικών υπηρεσιών στην υπόθεση «ουδόλως έχει αποδυναμωθεί και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης από την ανάκριση». Περαιτέρω, το 30 σελίδων εισαγγελικό πόρισμα εμπεριέχει στοιχεία από τα οποία καταδεικνύεται ότι οι επιχειρήσεις απαγωγών ήταν καθ’ όλα οργανωμένες. «Οι συλλήψεις και οι μεταγωγές υπό τις περιστάσεις που ετελέσθηκαν παραπέμπουν μάλλον σε δράστες που αποτελούν στελέχη κρατικών αρχών και ενήργησαν με την ιδιότητά τους αυτή. Οι εξηγήσεις που έδωσαν οι εγκαλούμενοι (σ.σ. στελέχη και υπάλληλοι της ΕΥΠ) δεν είναι αρκούντως πειστικές και συμβατές με την κοινή πείρα, ούτε ευρίσκουν ικανοποιητικό έρεισμα στο αποδεικτικό υλικό», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εισαγγελικό πόρισμα.

Βασικά σημεία στις καταθέσεις των Πακιστανών, από τα οποία ο εισαγγελικός λειτουργός καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μάλλον υπάρχει εμπλοκή κρατικών αρχών, πιθανως της ΕΥΠ, αποτελούν τα εξής:

– Οι δράστες εμφανίστηκαν ως αστυνομικοί και επέδειξαν ταυτότητες.

– Οι δράστες δεν προέβησαν σε χρήση βίας, αλλά έκαναν χρήση χειροπέδων σε μία περίπτωση.

– Οι απαγωγείς συνομιλούσαν μεταξύ τους όσο και σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τους με άλλα πρόσωπα στην ελληνική γλώσσα.

– Τα άτομα που απήγαγαν τους Πακιστανούς δεν είναι τα ίδια άτομα που τους ανέκριναν. Το στοιχείο αυτό ενισχύει την εικόνα της οργανωμένης επιχείρησης.

«Το επόμενο πρωί ανακρίθηκαν επίμονα από διάφορα άτομα, τα οποία δεν εταυτίζοντο με τα άλλα άτομα που τους μετακινούσαν και τους επιτηρούσαν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

– Η συνεννόηση γινόταν σε απλή ελληνική γλώσσα, ενώ σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε και Πακιστανός διερμηνέας.

– Στο γραφείο του δωματίου όπου γινόταν η ανάκριση υπήρχαν δύο σημαίες. Μία ελληνική και μία της Ε.Ε. με χαρτιά και σημειώσεις.

– Η ανάκριση περιελάμβανε και δακτυλοσκόπηση παθόντων σε έντυπα που έμοιαζαν με τα έντυπα των δελτίων δακτυλικών και παλαμικών αποτυπωμάτων που χρησιμοποιούν οι αρχές της χώρας.

Στο πόρισμα του εισαγγελέα Πρωτοδικών περιλαμβάνεται και η κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ, κ. Ιωάννη Κοραντή, καθώς και στελεχών και υπαλλήλων της ΕΥΠ, σε βάρος των οποίων μετά δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» πέντε Πακιστανοί κατέθεσαν μήνυση. Τόσο οι εγκαλούμενοι όσο και ο κ. Κοραντής, ευθυγραμμιζόμενος με τον τότε πολιτικό προϊστάμενό του κ. Γ. Βουλγαράκη, «απέρριψαν ως εντελώς αβάσιμους τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής της ΕΥΠ ή άλλης ελληνικής κρατικής υπηρεσίας στις καταγγελλόμενες απαγωγές και προέβαλαν την άποψη ότι αυτές ή αποτελούν εφεύρημα των εγκαλούντων και των προσώπων που τους καθοδηγούν -οι οποίοι διαπνέονται από ιδιοτελείς και παράνομους σκοπούς- ή συνέβησαν μεν, πλην όμως οργανώθηκαν και ετελέσθησαν από ομοεθνείς των εγκαλούντων προς εξυπηρέτηση των ανωτέρω αθεμίτων σκοπών».

Συγκεκριμένα στην κατάθεσή του ο κ. Κοραντής υπογράμμισε ότι «Η ΕΥΠ και το προσωπικό της ουδεμία συμμετοχή υπ’ οιανδήποτε μορφή είχαν στις πράξεις που καταγγέλλονται, αφού αποστολή της υπηρεσίας αυτής είναι η συλλογή πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλεια και όχι η διεξαγωγή επιχειρήσεων πάσης μορφής». Ο κ. Κοραντής επιβεβαίωσε ότι οι βρετανικές αρχές ασφαλείας ζήτησαν από τις ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, τη συνεισφορά τους για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο και η ΕΛ.ΑΣ προέβη σε νόμιμους ελέγχους.

Ο ίδιος απέκλεισε την περίπτωση οι απαγωγές να αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις εκτροπών κατά τις νόμιμες επιχειρήσεις μαζικών ελέγχων αλλοδαπών, ενώ κατέληξε ότι «εάν πράγματι εξαφανίστηκαν όποιοι αλλοδαποί, τούτο χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο ενδοπακιστανικών διαμαχών». Ο κ. Δεγαΐτης δέχεται ότι όντως υπάρχει διαίρεση της πακιστανικής κοινότητας και αυτό, όπως αναφέρει, εκδηλώθηκε και στην εξέταση της παρούσας υπόθεσης, ωστόσο ο ίδιος καταλήγει ότι η διαδικασία με την οποία έγιναν οι απαγωγές «παραπέμπει σε δράστες που αποτελούν στελέχη κρατικών αρχών». Στο πλαίσιο της έρευνας κατέθεσαν και τα εγκαλούμενα στελέχη και υπάλληλοι της ΕΥΠ. Εξι εξ αυτών εμφάνισαν ισχυρό άλλοθι και αποδεικτικά στοιχεία. «Οι έτεροι όμως εγκαλούμενοι, Σεραφείμ Τσιτσιμπής Α΄ υποδιοικητής της ΕΥΠ και Χρόνης Μπακόπουλος Β΄ υποδιευθυντής Διεύθυνσης ΕΥΠ δεν καλύπτονται από ανάλογο άλλοθι», κατά τον εισαγγελικό λειτουργό. Για τον πρώτο, ο διοικητής της ΕΥΠ κατέθεσε ότι μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί η συμμετοχή του σε επιχείρηση απαγωγής.

Για τον δεύτερο ότι δεν απομακρύνθηκε από το γραφείο του λόγω της φύσεως των καθηκόντων του. Κατά τον κ. Δεγαΐτη, πάντως, «αμφότερα τα πρόσωπα αυτά κατέχουν επιτελικές θέσεις στην υπηρεσία αυτή, ούτοι μόνον ως διοργανωτές και συντονιστές της όλης επιχείρησης θα μπορούσαν να λειτουργήσουν» .

Τo θέμα εθίγη στη συνάντηση Παπανδρέου-Αζίζ

Νέα επίθεση για τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση τις απαγωγές των Πακιστανών εξαπέλυσε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Σαουκάτ Αζίζ. «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω και το γνωστό γεγονός για τις απαγωγές των Πακιστανών και να εκφράσω (στον κ. Αζίζ) τη θέση μας σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί», είπε ο κ. Παπανδρέου. Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε να διευκρινίσει αν εκείνος ήταν που έθιξε πρώτος το συγκεκριμένο θέμα προς τον συνομιλητή του, γεγονός που έκανε κυβερνητικές πηγές να μιλήσουν για μείζον διπλωματικό ατόπημα του αρχηγού της αντιπολιτεύσεως. Οταν ρωτήθηκε πάντως για την απάντηση που του έδωσε ο Πακιστανός πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι ο κ. Αζίζ εξέφρασε την ελπίδα του «η ελληνική Δικαιοσύνη να αποδώσει τις ευθύνες» και αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες, λέγοντας ότι «δεν είμαι αυτός που θα εκφράσω τις θέσεις του (Πακιστανού) πρωθυπουργού». Το όλο θέμα, πάντως, εικάζεται ότι θα παραμείνει στην επικαιρότητα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Αλαβάνος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, αξιώνοντας από την κυβέρνηση να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων που προκύπτουν από τη δικαστική έρευνα, ενώ και το ΚΚΕ ζήτησε να ενημερωθεί η αρμόδια επιτροπή της Βουλής από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημ. Τάξεως, τόσο για το θέμα των Πακιστανών όσο και για τον ρόλο της ΕΥΠ στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή