«Πακέτο» αλλαγών στην Υγεία

«Πακέτο» αλλαγών στην Υγεία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μείωση του αριθμού των Διοικήσεων Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο των αλλαγών που προωθούνται για τη βελτίωση του ΕΣΥ.

Χθες ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, προκειμένου να τον ενημερώσει για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στον τομέα Υγείας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Οπως δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου «οι τρεις μήνες που πέρασαν, μου έδωσαν περισσότερη, βαθύτερη γνώση και εμπειρία γύρω από τα θέματα που αφορούν στην Υγεία. Είναι πλέον δεδομένη η απόφασή μας να συνεχίσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα και το συντομότερο δυνατόν να έχουν αποτελέσματα, κυρίως στο επίπεδο που κρίνεται η αξιοπιστία του συστήματος».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργικότητα των υγειονομικών υπηρεσιών της περιφέρειας όπου και έχουν παρατηρηθεί αδυναμίες, ενώ ερωτώμενος σχετικά με την κατάργηση κάποιων ΔΥΠΕ, επεσήμανε ότι σύντομα θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις. Και πρόσθεσε ότι με το νέο σχήμα που θα προωθηθεί, θα υπάρχει οικονομία κλίμακος, καλύτερη ποιοτικά παροχή υπηρεσιών, πιο γρήγορη και ευέλικτη λειτουργία του συστήματος και περιορισμός των γραφειοκρατικών εμποδίων. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου, το υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στη συρρίκνωση των ΔΥΠΕ, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Το νέο σχήμα προβλέπει την ύπαρξη 5-8 ΔΥΠΕ, έναντι των 17 που υπάρχουν σήμερα, για τη λειτουργία των οποίων ξοδεύονται σε ετήσια βάση 50 εκατομμύρια ευρώ και απασχολούνται 700 άτομα. Με τη μείωση του αριθμού των ΔΥΠΕ, εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μεγάλος αριθμός των εργαζομένων θα μετακινηθεί στα νοσοκομεία. Παράλληλα, θα περιοριστεί η γραφειοκρατία, αφού οι ΔΥΠΕ αποτελούν ένα διοικητικό γραφειοκρατικό στάδιο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΔΥΠΕ αποτελούν μετεξέλιξη του θεσμού των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας και Πρόνοιας -είχαν χαρακτηρισθεί και «μικρά υπουργεία Υγείας» – η κατάργηση των οποίων αποτελεί προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.

Απεργιακό μπαράζ στα νοσοκομεία

Σε θερμό μήνα για την Υγεία εξελίσσεται ο Μαΐος, καθώς οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έχουν εξαγγείλει πρόγραμμα κινητοποιήσεων, ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Σήμερα, η Ομοσπονδία των εργαζομένων έχει προγραμματίσει συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ. και την ερχόμενη Δευτέρα το προσωπικό των χειρουργείων, εξωτερικών ιατρείων και εργαστηρίων θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας από τις 8 π.μ. έως τη 1 μ.μ. Στάσεις εργασίας εργαζομένων θα πραγματοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του μηνός ανά υγειονομικές περιφέρειες, ενώ την 1η Ιουνίου θα συνεδριάσει η Ομοσπονδία για να αποφασίσει το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή