Ενα «ξέφραγο αμπέλι» το πιάτο μας

Ενα «ξέφραγο αμπέλι» το πιάτο μας

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς επιβεβαίωσιν όσων μιλούν για συνεχή αύξηση των διατροφικών κινδύνων, μόλις χθες επτά άτομα χρειάστηκε να διακομιστούν σε νοσοκομεία των Αθηνών, καθώς είχαν υποστεί ισχυρή τροφική δηλητηρίαση από την κατανάλωση χόρτων. Τρεις από τους άτυχους συμπολίτες μας χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καθώς διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο σε σχεδόν κωματώδη κατάσταση. Το «υγιεινό έδεσμα» είχαν προμηθευτεί από το σούπερ μάρκετ Βερόπουλος στο Κουκάκι, όπως διαπιστώθηκε, όμως εντός των βλήτων είχε… εισχωρήσει και το τοξικό διαβολόχορτο, το οποίο προκάλεσε τη δηλητηρίαση. Ολη η ποσότητα των «ένοχων» χορταρικών αποσύρθηκε άμεσα, ενώ κλιμάκια ελεγκτών μετέβησαν στο κτήμα του παραγωγού στα Μέγαρα προκειμένου να διερευνήσουν την αιτία του προβλήματος.

Ωστόσο οι διατροφικοί κίνδυνοι είναι πολλοί και συχνά καλά κρυμμένοι. Σε έρευνα που πραγματοποίησε η Ε.Ε. σε σχέση με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι τους διατροφικούς κινδύνους, οι Ελληνες εμφανίζονται περισσότερο ανήσυχοι για όσα κρύβει το πιάτο μας. Ως υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, αναφέρουν τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Οσον αφορά στην εμφάνιση καρκίνων από τη χρήση των φυτοφαρμάκων οι επιστήμονες κάνουν λόγο για «σαφείς ενδείξεις». Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε ποτάμια όπου διοχετεύονται νερά από πότισμα χωραφιών παρατηρείται… αλλαγή φύλου των ψαριών. Πάντως η διατροφή -με ή χωρίς κινδύνους- είναι άμεσα συνδεδεμένη με όσα συμβαίνουν στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ επηρεάζει σαφώς και την ψυχική μας υγεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή