Ενοχα για χρόνιες δηλητηριάσεις τα φυτοφάρμακα

Ενοχα για χρόνιες δηλητηριάσεις τα φυτοφάρμακα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα διασυστηματικά φυτοφάρμακα που «μπαίνουν» στο εσωτερικό του φυτού -άρα δεν μπορούν να απομακρυνθούν με το πλύσιμο- αναδεικνύει τα υπολείμματα αυτών των χημικών στον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο σε σχέση με την κατανάλωση φυτικών προϊόντων. Εξάντληση, αδυναμία, ανορεξία είναι μερικά από τα συμπτώματα τη γρίπης αλλά και της χρόνιας δηλητηρίασης από φυτοφάρμακα. Και επειδή ακριβώς τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα πολλών άλλων ασθενειών είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής επίδραση των φυτοφαρμάκων στον οργανισμό.

Φυσικά εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι άμεσοι χρήστες, οι ίδιοι οι παραγωγοί που συχνά ψεκάζουν χωρίς να λαμβάνουν τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα.

Κινδυνεύουν οι αγρότες

Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στην «Κ» ο καθηγητής Ογκοθεραπείας του Νοσοκομείου Πάτρας «Αγιος Ανδρέας» κ. Παναγιώτης Γκινόπουλος οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας εμφανίζουν κατά 40% μεγαλύτερα ποσοστά θνητότητας από ό,τι όσοι κατοικούν στα αστικά κέντρα. Το στοιχείο αυτό αποτελεί σοβαρότατη ένδειξη συσχέτισης των καρκίνων που εμφανίζονται στην περιοχή με τη χρήση φυτοφαρμάκων. Ανάλογες υπόνοιες υπάρχουν και για άλλες περιοχές της Ελλάδας -όπως το Ηράκλειο της Κρήτης- αλλά δεν υπάρχουν συστηματικές έρευνες δεδομένου ότι στην εμφάνιση καρκίνων επιδρούν πολλοί παράγοντες. Ωστόσο, σε ποτάμια όπου καταλήγουν τα νερά από το πότισμα των χωραφιών, τα ψάρια αλλάζουν φύλο, καθώς τα φυτοφάρμακα μιμούνται τα οιστρογόνα με αποτέλεσμα να προκαλούν διαταραχές στα χαρακτηριστικά των δύο φύλων.

Είναι απαραίτητο λοιπόν κατά τη χρήση των φυτοφαρμάκων να τηρούνται αυστηρά οι αναγραφόμενοι χρόνοι αναμονής, ώστε στα φυτικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά να μην ανιχνεύονται υπολείμματα. Συχνά ωστόσο οι παραγωγοί κόβουν τα φρούτα και τα λαχανικά αμέσως μετά τον ψεκασμό, υπολογίζοντας ως χρόνο αναμονής τις ημέρες που το προϊόν θα χρειαστεί προκειμένου να φτάσει από το χωράφι στην αγορά. Ωστόσο, η τακτική αυτή κάθε άλλο παρά διασφαλίζει τον καταναλωτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μήλο που έχει ραντιστεί εάν παραμείνει στο δέντρο δεν θα έχει υπολείμματα φυτοφαρμάκου σε περίπου 20 ημέρες. Στο ψυγείο όμως το φυτοφάρμακο διατηρείται μαζί με το μήλο για 120 ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή