Ο απαγωγέας βρήκε τον δάσκαλό του

Ο απαγωγέας βρήκε τον δάσκαλό του

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Παροιμιώδη γερμανική ψυχραιμία υπέδειξε ο διευθυντής της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Γιοαχίν Φέγκεντιν, κατά τη διάρκεια της απαγωγής και της πολύωρης ομηρίας του, απέναντι στον 52χρονο κατάδικο Κωνσταντίνο Αραμπατζή και το οπλοστάσιο που αυτός κουβαλούσε.

Ο κίνδυνος που διέτρεξαν προχθές οι μαθητές και το προσωπικό της Γερμανικής Σχολής ήταν τελικά πολύ μεγάλος, σύμφωνα με τα όσα είπε ο διευθυντής χθες, εξιστορώντας τις δραματικές ώρες που πέρασε μέσα στη Σχολή, αλλά κι αργότερα ως όμηρος με τα εκρηκτικά συνεχώς κάτω από τα πόδια του και τον δράστη να οδηγεί επικίνδυνα. Ο κ. Φέγκεντιν μίλησε για «τρομακτικό οπλισμό» και σύμφωνα με τον διευθυντή Ασφαλείας Θεσσαλονίκης κ. Στέργιο Αποστολίδη, ο κατάδικος είχε μαζί του καλάσνικοφ, 6 χειροβομβίδες, δύο πυροκροτητές, περίστροφο και τρία κιλά εκρηκτικής ύλης, τα οποία και βρέθηκαν χθες στο σημείο που τα είχε πετάξει επιστρέφοντας στη φυλακή. Ο 50χρονος διευθυντής βρέθηκε μπροστά στο περιεχόμενο της τσάντας στο γραφείο του οικονομικού διαχειριστή της σχολής Ξεν. Αλτίδη όταν πήγε να στείλει ένα φαξ.

«Πρώτη μου αντίδραση ήταν να κλειδώσω την πόρτα του γραφείου για να αποφευχθούν άλλοι όμηροι», ανέφερε ο κ. Φέγκεντιν, που παρά τον φόβο που ένιωσε ενήργησε ψύχραιμα για να διαχειριστεί την κρίση. Οπως απάντησε αργότερα «τέτοια ζητήματα απασχολούν τις γερμανικές υπηρεσίες των σχολείων του εξωτερικού και οι διευθυντές μία φορά τον χρόνο παρακολουθούν ενημερωτικά σεμινάρια από στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών».

Μπροστά στον μεγάλο κίνδυνο είχε θέσει -όπως είπε- τρεις στόχους: «Να μην κλιμακωθεί η κατάσταση. Να απομακρύνω τον δράστη και τα εκρηκτικά από τους μαθητές και το σχολείο… Να καταφέρω να τον πείσω να παραδοθεί».

Γι’ αυτό κι ένιωσε «μεγάλη ανακούφιση» όταν εκείνος δέχθηκε την πρότασή του να πάρει ομήρους τον ίδιο και τον οικονομικό διαχειριστή και να φύγουν από το σχολείο. Στη Θέρμη άφησε ελεύθερο τον διαχειριστή και συνέχισαν με άλλο αυτοκίνητο του απαγωγέα (κλεμμένο). Κινήθηκαν προς Πολύγυρο, Ασπροβάλτα, Αμφίπολη και ξανά πίσω στη Θεσσαλονίκη. «Αρχικά φαινόταν αποφασισμένος, αλλά τελικά δεν ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Επειτα από ώρες, κουρασμένος κι εξαντλημένος, συνειδητοποίησε το αδιέξοδο που βρισκόταν…». Στο Ωραιόκαστρο απελευθέρωσε τελικά και τον ίδιο απ’ τον οποίο προηγουμένως ζήτησε χρήματα για να πληρώσει βενζίνη και διόδια!

Στο γραφείο της Σχολής ο κατάδικος είχε απαιτήσει χρήματα τηλεφωνικά από τον Γερμανό πρόξενο (5 εκατομμύρια ευρώ) για να τακτοποιήσει όπως είπε χθες στους αστυνομικούς, δικαστικές και οικονομικές εκκρεμότητες που είχε από παλιότερα στη Γερμανία.

«Τα χρήματα δεν ήταν ο απώτερος σκοπός του, μάλλον ήθελε να τραβήξει πάνω του την προσοχή» δήλωσε ο κ. Φέγκεντιν. «Στο τέλος μου ζήτησε συγγνώμη και μου υποσχέθηκε ότι θα παραδοθεί στην Αστυνομία» ανέφερε το θύμα.

Χθες ο διευθυντής Ασφάλειας διευκρίνισε ότι η Αστυνομία ενημερώθηκε τρεις ώρες μετά «από αστυνομική πηγή», ενώ ο διευθυντής της Σχολής σε ερώτηση αν υπήρξε καθυστέρηση απάντησε ότι δεν μπορούσε να γνωρίζει ποιος είχε ενημερωθεί και με ποιον συνομιλούσε ο δράστης από το γραφείο, ενώ αν έπρεπε να είχε εκκενωθεί αμέσως το σχολείο απάντησε πως αν κάποιοι έξω γνώριζαν τι διαδραματιζόταν μέσα στο γραφείο ενήργησαν τελικά με ψυχραιμία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή