Οι Ελληνες ρωτάμε πρώτα για την ποιότητα

Οι Ελληνες ρωτάμε πρώτα για την ποιότητα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λάτρης» της ποιότητας και της προσεγμένης διατροφής -σύμφωνα τουλάχιστον με όσα δηλώνει- αλλά και ιδιαίτερα ανήσυχος όσον αφορά στους κινδύνους για την υγεία που μπορεί να κρύβονται στα τρόφιμα, εμφανίζεται ο Ελληνας καταναλωτής σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την αρμόδια στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Eurostat) τον Φεβρουάριο του 2006 και στα 25 κράτη – μέλη με θέμα το πώς αντιλαμβάνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες τις διατροφικές κρίσεις και την επικινδυνότητα των τροφίμων. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου, εστιάζοντας στο προφίλ του Ελληνα καταναλωτή. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε αρκετά από τα ερωτήματα της έρευνας οι απαντήσεις των Ελλήνων καταναλωτών εμφανίζονται σημαντικά διαφοροποιημένες.

Συγκεκριμένα οι Ελληνες καταναλωτές σε ποσοστό 65% θεωρούν την ποιότητα, βασικό κριτήριο προκειμένου να επιλέξουν κάποιο τρόφιμο, έναντι του 42% για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ενώ το 45% αποφασίζει με βάση την τιμή.

-Οι Ελληνες επίσης ενδιαφέρονται -τουλάχιστον θεωρητικά- για τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία τους σε ποσοστό 53%, γεγονός που τους κατατάσσει στην τέταρτη θέση στη σχετική λίστα μεταξύ των 25 κρατών – μελών.

-Ο Ελληνας καταναλωτής, ανησυχεί περισσότερο σχετικά με την παρουσία υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, τις διατροφικές αλλεργίες, αλλά και τη χρήση των γενετικώς τροποποιημένων οργανισμών στα τρόφιμα. Σε ποσοστό 57% δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την ενημέρωση που παρέχεται από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι αντιδρούν άμεσα και αποτελεσματικά στη διαχείριση των διατροφικών κρίσεων που προκύπτουν.

-Οι Ελληνες καταναλωτές όμως κυρίως εμπιστεύονται την επιστημονική κοινότητα όσον αφορά την ενημέρωσή τους για θέματα διατροφής.

Οσον αφορά τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, το 80%, εμφανίζονται ενημερωμένοι για την ύπαρξη νέων ευρωπαϊκών κανονισμών, σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και τα δικαιώματα του καταναλωτή.

-Τα 2/3 των ερωτηθέντων θεωρούν ασφαλέστερα και καλύτερα τα τρόφιμα που παράγονται εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

-Σε ποσοστό 60% οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θεωρούν ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα αυστηρό. Λιγότεροι από τους μισούς όμως, το 46%, αισθάνονται σίγουροι ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις τηρούνται.

-Μόλις το 38% απάντησε θετικά στο ερώτημα, αν η ασφάλεια των τροφίμων ενισχύθηκε την τελευταία δεκαετία.

-Ποσοστό 47% πιστεύουν ότι οι Εθνικές Αρχές ενεργούν προς τη σωστή γενικά κατεύθυνση, αλλά ενδεχομένως προστατεύουν περισσότερο τα οικονομικά συμφέροντα των βιομηχανιών τροφίμων παρά την υγεία του καταναλωτή.

-Το 50% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ενδέχεται να αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες με αφορμή τη δημοσιογραφική κάλυψη ενός διατροφικού προβλήματος.

-Το 40% ωστόσο, παραμένει αδιάφορο ή δεν αντιδρά με συγκεκριμένο τρόπο σε όσα κατά καιρούς αποκαλύπτονται σε σχέση με τα τρόφιμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή