ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη χρυσοθήρων στο κτήμα Τατοΐου

Το… κυνήγι του θησαυρού «έπαιζαν» το τελευταίο τρίμηνο στο Τατόι, στο χώρο που περιβάλλει τα πρώην ανάκτορα, αστυνομικοί που υπηρετούν στον Αστυνομικό Σταθμό, ο οποίος λειτουργεί για τη φύλαξη του χώρου, σε συνεργασία με ιδιώτες. Χθες τα ξημερώματα, έπειτα από επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθησαν ένας αστυνομικός, ένας ειδικός φρουρός και δύο ιδιώτες, ο ένας εκ των οποίων είναι αντισμήναρχος εν αποστρατεία, ενώ διέφυγε της σύλληψης και αναζητείται ένας ακόμη αστυνομικός. Οι συλληφθέντες κατελήφθησαν τη στιγμή που έσκαβαν, προκειμένου να διευρύνουν ένα λάκκο, βάθους τριάμισι μέτρων, το άνοιγμα του οποίου είχε αρχίσει αρκετές ημέρες πριν και, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, θα τους οδηγούσε στο θησαυρό που αναζητούσαν…

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες έψαχναν για μεγάλο αριθμό από χρυσές λίρες. Η πληροφορία ότι κάποιοι αναζητούν θησαυρό στο Τατόι έφθασε στην αστυνομία πριν από περίπου δύο μήνες. Σύμφωνα μάλιστα με μία πηγή, στην αστυνομία μίλησε συνεργός των δραστών, έπειτα από κάποια διαφωνία που προέκυψε για τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν το μοίρασμα του θησαυρού, όταν αυτός βρισκόταν. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, που ερεύνησαν με ιδιαίτερη μυστικότητα την υπόθεση, πολύ σύντομα διαπίστωσαν ότι συνάδελφοί τους ήταν ανάμεσα στους… χρυσοθήρες. Αυτό εξηγούσε άλλωστε και την ευκολία πρόσβασης που είχαν οι δράστες στο χώρο, ο οποίος φυλάσσεται συνεχώς. Επειτα από παρακολουθήσεις, προέκυψε ότι οι δράστες μετέβαιναν στην περιοχή αργά τη νύχτα και λαμβάνοντας ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης. Εσκαβαν και στη συνέχεια, πριν φύγουν, φρόντιζαν να εξαφανίσουν τα ίχνη τους, σκορπίζοντας το συσσωρευμένο χώμα σε διάφορα σημεία και καλύπτοντας τους λάκκους με κλαδιά και θάμνους, ώστε να μην είναι εύκολα αντιληπτοί από κάποιον που θα διερχόταν από το σημείο.

Αμέσως μετά την έφοδο και τη διαφυγή του αστυνομικού που αναζητείται, στο σημείο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σκαπτικά εργαλεία, ένας ανιχνευτής χρυσού, ένας ανιχνευτής μετάλλων, ενώ στην κατοχή του απόστρατου βρέθηκε και ένα όπλο. Πέραν αυτών, βρέθηκαν χάρτες από χαρτογράφηση της περιοχής, πάνω στους οποίους υπήρχαν σχέδια και σημειώσεις. Οπως ανέφερε αξιωματικός της Ασφάλειας, οι συλληφθέντες δεν αποκάλυψαν εάν τους οδήγησε στην αναζήτηση κάποια πληροφορία για ύπαρξη του θησαυρού ή εάν θεώρησαν αυτονόητη την ύπαρξη σε ένα χώρο όπου έζησε βασιλική οικογένεια. Πάντως, για το σημείο όπου συνελήφθησαν και είχαν ήδη σκάψει σε αρκετό βάθος, είπαν ότι το επέλεξαν έπειτα από σχετική ένδειξη των ανιχνευτών.

Τις επόμενες ημέρες, η φύλαξη του χώρου αναμένεται να ενταθεί, καθώς θεωρείται πολύ πιθανό άλλοι «κυνηγοί θησαυρών», που θα ακούσουν την ιστορία, να επιχειρήσουν να εισέλθουν για να κάνουν τη δική τους αναζήτηση. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η διερεύνηση της υπόθεσης και αναζητούνται τέσσερα ακόμη άτομα.