«Ξεχορταριάστε» το… πιάτο σας

«Ξεχορταριάστε» το… πιάτο σας

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερο εκτεταμένο απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί προκύπτει το πρόβλημα με τα χόρτα που προκαλούν σοβαρή δηλητηρίαση. Ακόμα τρία άτομα προστέθηκαν στη λίστα των ατόμων που γεύτηκαν το επικίνδυνο «έδεσμα», οι οποίοι μάλιστα είχαν προμηθευτεί τα χόρτα από διαφορετικά σημεία. Ετσι, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα δηλητηρίασης ανέρχονται στα δέκα. Καθώς φαίνεται πάντως, επρόκειτο περισσότερο για αγριόχορτα με βλήτα παρά το αντίστροφο, εφόσον από τα τρία κιλά χόρτα (δείγμα) από το σούπερ Μάρκετ Βερόπουλος στο Κουκάκι που εξετάστηκαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθαλογικό Ινστιτούτο, τα 660 γραμμάρια ήταν διάφορα αγριόχορτα.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦ ΕΤ) επιβεβαίωσε, χθες, ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα η δηλητηρίαση οφειλόταν στο φυτό Datura Stramo-nium που βρέθηκε ανάμεσα στα βλήτα.

Μάλιστα τονίζει ότι η παρουσία ανάμεσα στα χόρτα και του φυτού Solanum nigrum ενδεχομένως να «συνέβαλε στη σοβαρότητα του προβλήματος». Πάντως ο ΕΦΕΤ συμβουλεύει τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την αγορά βλήτων ανεξάρτητα από πού τα προμηθεύονται. «Κατά την προετοιμασία τους στο σπίτι θα πρέπει να γίνεται διαλογή και απομάκρυνση των χόρτων που δεν έχουν τη μορφολογία του βλήτου», τονίζει ο φορέας σε ανακοίνωσή του προς το καταναλωτικό κοινό, καθώς όπως προσθέτει το φύλλο του διαβολόχορτου έχει διαφορετική μορφολογία από αυτήν του βλήτου.

Σύμφωνα με το Κέντρο Δηλητηριάσεων πάντως, προχθές αναφέρθηκαν άλλα δύο σχετικά περιστατικά από τα νοσοκομεία KAT και «Metropolitan», ενώ χθες το απόγευμα επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά μία ακόμα περίπτωση πολίτη που κατανάλωσε χόρτα και νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό. Πάντως, σημειώνεται ότι η κατάσταση της υγείας όλων των ασθενών είναι ικανοποιητική και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να λάβουν εξιτήριο.

Μάλιστα, ειδικά στο περιστατικό που αναφέρθηκε από το «Metro-politan», η ασθενής είχε ήπια συμπτώματα και αφού της δόθηκε η κατάλληλη αγωγή, επέστρεψε σπίτι της.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία «Βερόπουλος», τονίζει ότι εντόπισε τον παραγωγό – προμηθευτή με την προβληματική παρτίδα στα Μέγαρα, ενώ προσέθεσε ότι θα σταματήσει να προμηθεύεται χόρτα από τη συγκεκριμένη περιοχή έως ότου πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις κρατικές υπηρεσίες και ολοκληρωθεί η έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή