110 χρόνια λειτουργίας για τη Γερμανική Σχολή

110 χρόνια λειτουργίας για τη Γερμανική Σχολή

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερέβη τον αιώνα με την προσθήκη μιας δεκαετίας, η Γερμανική Σχολή Αθηνών, που αύριο γιορτάζει πανηγυρικά την επέτειο στο Μέγαρο Μουσικής. Τα 110 χρόνια του γιορτάζει ένα σχολείο, που ιδρύθηκε την εποχή της ρομαντικής επιστροφής των Ευρωπαίων στο λίκνο του αρχαίου πολιτισμού, την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία, γενικότερα την Εγγύς Ανατολή.

Η επιστροφή αυτή έβγαλε ρίζες στην ελληνική γη, τόσο γερές που ο δεύτερος μεγάλος πόλεμος δεν άφησε κανένα σημάδι, και η Γερμανική Σχολή καταξιώθηκε ως θεσμός, όχι μόνο στην ελληνική εκπαίδευση αλλά και στον πολιτισμό. Αυτόν ακριβώς τον πολιτισμό που ήλθαν να ανακαλύψουν ο Γουλιέλμος Ντέρπφελντ και ο Ερρίκος Σλίμαν στην Ελλάδα και στην Οθωμανική Αυτοκρατορία του 19ου αιώνα. Οι δυο συνιδρυτές της Γερμανικής Σχολής άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην Ελλάδα, με την ιδιοφυΐα, το έργο τους και την αγάπη που είχαν για τον τόπο. Αγάπη εμπνευσμένη από τον ίδιο τον τόπο, από τον ελληνισμό και όχι μόνο από τις κλασικές σπουδές, που τότε άκμαζαν και τώρα διέρχονται διεθνώς περίοδο στάδιο της παρακμής.

Από την Αραχώβης, η Γερμανική Σχολή βρέθηκε μετά τον πόλεμο στα νεοκλασικά των οδών Μετσόβου και Ρεθύμνου. Το δεύτερο ζει ακόμη, αλλά το συγκρότημα της Μετσόβου, με τους φοίνικες και τα πλατιά δωμάτια, έπεσε θύμα του μοντερνισμού της δεκαετίας του ’60.

Σήμερα η Σχολή βρίσκεται στον Παράδεισο Αμαρουσίου, και οι εγκαταστάσεις, σύγχρονες αλλά συμμετρικές και καλαίσθητες, ξεχωρίζουν μέσα στην αλαζονική οικοδομική αναρχία που κατέκλυσε την περιοχή.

Η Γερμανική Σχολή Αθηνών, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, παραμένει ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα με υψηλή επιχορήγηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Γερμανίας, σταθερό πρότυπο παιδείας και εκπαίδευσης, και επισφράγιση φιλικών και πολιτισμικών δεσμών, που παρέμειναν ακατάλυτοι παρά τις δοκιμασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή