Οπλα από κατασχέσεις χρησιμοποιεί η ΕΛ.ΑΣ.

Οπλα από κατασχέσεις χρησιμοποιεί η ΕΛ.ΑΣ.

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα όπλα που κατάσχονται από κακοποιούς και είναι πιθανόν να έχουν χρησιμοποιηθεί σε ένοπλες συμπλοκές με την Αστυνομία ή ακόμα και δολοφονίες χρησιμοποιούνται ως υπηρεσιακά περίστροφα από τους αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ.! Απίστευτο κι όμως αληθινό, αφού αυτήν τη λύση επέλεξαν οι υπεύθυνοι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της παντελούς έλλειψης σύγχρονου και αξιόμαχου οπλισμού. Αυτό αποκαλύπτουν στην «Κ» επαγγελματίες που σχετίζονται με την εμπορία όπλων και πυρομαχικών και επιβεβαιώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. «Τα κατασχεθέντα όπλα περνούν στην κυριότητα του Δημοσίου. Σύμφωνα με την ακολουθούμενη πρακτική χρησιμοποιούνται μετά για υπηρεσιακούς σκοπούς», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» αξιωματικός της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Τα όπλα που χρησιμοποιεί -μεταξύ άλλων- σήμερα η Ελληνική Αστυνομία ξεπερνούν αισίως τα 50 χρόνια ζωής, καθώς πρόκειται για 38άρια περίστροφα που έχουν κατασκευαστεί τη δεκαετία του ’50. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, με χαρακτηριστικότερη αυτήν της Υπηρεσίας Εξωτερικών Φρουρών (σώμα που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης) που προστατεύουν και προστατεύονται με πιστόλια του 1911!

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα, όπως επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης κ. Γιώργος Κωστίκας εκδόθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης υπουργική απόφαση που επιτρέπει στους εργαζομένους στο σώμα να προμηθευτούν με δικά τους έξοδα σύγχρονο οπλισμό, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της ΕΛ.ΑΣ. Η απαιτούμενη έγκριση ωστόσο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης εκκρεμεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ακυρος όμως κινδυνεύει να κηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την προμήθεια περίπου 40.000 περιστρόφων από την Ελληνική Αστυνομία. Το κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος ανέρχεται στα 18 εκατομμύρια ευρώ και όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, η σύμβαση δεν εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο με αποτέλεσμα σήμερα να κινδυνεύει να ακυρωθεί. Επιπλέον, αν και η Ελληνική Βιομηχανία Οπλων που συμμετείχε στην κατασκευή του συγκεκριμένου τύπου περιστρόφου όφειλε να έχει ήδη παραδώσει 500 δείγματα (προβλεπόταν από τη σύμβαση), μέχρι σήμερα δεν έχει παραδώσει στην ΕΛ.ΑΣ ούτε ένα. Δεν είναι λοιπόν παράξενο ότι περισσότεροι από 1.000 υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας κάθε χρόνο προχωρούν με δικά τους έξοδα στην αγορά όπλων της αρεσκείας τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γιατί μπορεί να απαγορεύεται από τον νόμο να πωλούνται όπλα και σφαίρες «ειδικών κατηγοριών» (διατρητικές σφαίρες, αυτόματα όπλα κ.ο.κ.) ποιος όμως μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα μη τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών;

Χώρες κατασκευής

Τα περισσότερα περίστροφα που διατίθενται στην αγορά κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Τσεχία και στη Γαλλία. Το κόστος αγοράς ενός μεταχειρισμένου ημιαυτόματου περιστρόφου κυμαίνεται μεταξύ 300 και 400 ευρώ, ενώ η τιμή ενός καλής ποιότητας καινούργιου ξεπερνά τα 600 ευρώ. Στο εμπόριο διατίθενται ακόμα χειροποίητα όπλα.

Απευθύνονται όμως σε ειδικές κατηγορίες πελατών, επιχειρηματίες και οι βουλευτές που έχουν εξασφαλίσει άδεια οπλοφορίας, αφού το κόστος για την απόκτησή τους ξεπερνά τα 3.000 ευρώ. «Πρόκειται κυρίως για επιχειρηματίες που η φύση της δουλειάς τους είναι τέτοια που είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά, αντικείμενα και έγγραφα μεγάλης αξίας, όπως χρυσοχόοι», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Πέτρος Καλκατζάκος, αντιπρόσωπος εταιρειών κατασκευής όπλων.

1,5 εκατ. παράνομα όπλα σε όλη τη χώρα

Περισσότερες από 3.500 άδειες οπλοφορίας για λόγους προσωπικής ασφάλειας βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε ισχύ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ενώ τα νομίμως κατεχόμενα κυνηγετικά όπλα υπολογίζονται σε περίπου 1 εκατομμύριο. Την ίδια στιγμή (σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει σε παλαιότερο φύλλο της η «Κ») αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι τα παράνομα όπλα υπολογίζονται από στελέχη του υπουργείου σε 1,5 εκατομμύριο! Από αυτά, τα 800.000 είναι κυνηγετικά και τα 600.000 βρίσκονται στην Κρήτη.

Ο νέος νόμος «περί Οπλων», που θα αντικαθιστούσε τον ισχύοντα 2168/93 και θα έβαζε τάξη στην ανεξέλεγκτη κατάσταση οπλοκατοχής, παραμένει εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο στο στάδιο της… επεξεργασίας, με αποτέλεσμα να μην έχουν αντιμετωπιστεί έως τώρα δυσλειτουργίες και κενά του προηγούμενου νόμου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σήμερα δεν προβλέπονται άδειες κατοχής παρά μόνο οπλοφορίας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει σημαντικά η χορήγηση άδειας και ένας μεγάλος αριθμός όπλων να παραμένει στην «παρανομία». Σε εκκρεμότητα παραμένει επίσης η χορήγηση αδειών για όπλα-κειμήλια. Ο νόμος ορίζει ότι οι κάτοχοί τους πρέπει να τα «απενεργοποιήσουν», δηλαδή να τα διαλύσουν σε κομμάτια, ρύθμιση που και αυτή δυσκολεύει σημαντικά την καταγραφή τους. Τέλος, δεν έχει δοθεί λύση στο θέμα των ραβδωτών κυνηγετικών τυφεκίων. Στο εξωτερικό η χρήση τους επιτρέπεται, στην Ελλάδα όμως κατατάσσονται στα στρατιωτικά είδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή