Φεστιβάλ ενίσχυσης φιλίας στο Αιγαίο

Φεστιβάλ ενίσχυσης φιλίας στο Αιγαίο

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Παμούκαλε και το Ντενιζλί της Μικράς Ασίας και στο Καρλόβασι της Σάμου θα πραγματοποιηθεί εφέτος το 5ο Φεστιβάλ Ελληνοτουρκικής Φιλίας (9 – 12 Ιουνίου) με θέμα «Περιβάλλον… Ειρήνη… Ζωή» που οργανώνει η «Δάφνη» -ελληνοτουρκικό μη κυβερνητικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό την προώθηση της φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Σωματείου Περιβαλλοντικών Εφαρμογών Μυτιλήνης «Εύδηλος» και του Σωματείου Ελληνοτουρκικών Σχέσεων «Λυσιστράτη».

Τις τουρκικές περιοχές που βρίσκονται απέναντι στη Σάμο, στην ενδοχώρα της Τουρκίας, όχι μακριά από το Κουσάντασι, παρουσίασε, σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους, η κ. Νίφιλερ Ταρίκαχια, γενική γραμματέας του Σωματείου «Δάφνη». Το Ντενιζλί, διεθνής τουριστικός προορισμός, βρίσκεται κοντά στις αρχαίες πόλεις Ιεράπολη, Λαοδίκεια και Φιλαδέλφεια, ενώ το Παμούκαλε είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις ιαματικές του πηγές και τα ιζηματογενή πετρώματα που δημιούργησαν και τα οποία προστατεύονται σήμερα από την Ουνέσκο ως μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς. Οι ανασκαφές που διενήργησε εκεί κλιμάκιο ειδικών από το πανεπιστήμιο του Λέτσε της Ιταλίας έφεραν στο φως, πριν από 30 χρόνια, ένα ελληνιστικό θέατρο και μία ρωμαϊκή νεκρόπολη.

Ξεναγήσεις

Το διήμερο φεστιβάλ περιλαμβάνει ξεναγήσεις στα αξιοθέατα των μικρασιατικών πόλεων, συζητήσεις για θέματα περιβάλλοντος και ανάπτυξης (εισηγητές Κ. Σοφούλης, Ν. Μάργαρης), μουσική στο αρχαίο θέατρο του Παμούκαλε (Ευρωπαϊκή Χορωδία Κωνσταντινούπολης, συναυλία με Ελληνες και Τούρκους μουσικούς και την Κλαούντια Ντελμέρ), διαλέξεις για την κουζίνα του Αιγαίου, ζωγραφική σε τοίχο από έναν Ελληνα κι ένα Τούρκο καλλιτέχνη (Κοκκάρι), παράσταση από τους Δερβίσηδες Soufi (Βαθύ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή